Wilma de Boer-Leijsma (2e van links) op campagne.
Wilma de Boer-Leijsma (2e van links) op campagne. Foto: Aangeleverd

Wilma de Boer-Leijsma terug naar Provinciale Staten

Politiek

EEMNES - Net als vier jaar geleden staat Wilma de Boer-Leijsma uit Eemnes hoog op de lijst voor de PvdA in de Provincie Utrecht. De hoogst genoteerde kandidaat uit de omgeving. Ze kwam in de staten, ging en wil nu weer terug. Dat roept een aantal vragen op. 

Waarom ging je uit de staten en wil je nu weer terug?
“In 2019 ben ik na negen jaar gemeentepolitiek met veel enthousiasme naar de provinciale staten van Utrecht vertrokken. Toen de zittende wethouder van de PvdA in 2020 vertrok, heb ik die taak in Eemnes van hem overgenomen. Sinds de verkiezingen ben ik weer raadslid en sinds juni ook weer statenlid. Dat zou tijdelijk zijn, maar het bevalt me weer zo goed, dat ik me opnieuw verkiesbaar heb gesteld.”

Wat bevalt er dan zo goed in de staten?
“Toen ik vier jaar geleden statenlid werd, ben ik direct aan de slag gegaan met een Voedselplan voor de Provincie Utrecht, gebaseerd op kringlooplandbouw en korte ketens. Juist dat onderwerp staat nu weer volop in de belangstelling en heeft mijn bijzondere belangstelling. Bovendien zijn er inmiddels meer problemen die om een gemeentegrens-overschrijdende oplossing vragen. De rol van de provincie wordt groter, het werk interessanter.”

En die dubbelrol, hoe gaat dat dan straks?
“Als ik weer statenlid mag worden, vertrek ik uit de raad. Bij de PvdA is het ook niet gewenst om in twee besturen te zitten, dus die dubbelrol zou sowieso tijdelijk zijn. Maar, om eerlijk te zijn valt het me ook niet gemakkelijk als ex-wethouder nu weer in de raad te zitten. Je ziet toch dingen anders gaan dan jezelf bedacht had. Of trager. Of helemaal niet. Dat is best lastig.”

Wat wil je in de staten bereiken de komende vier jaar?
“Ik wil vooral een bijdrage leveren aan een eerlijke samenleving, in welke rol dan ook. Nu gaat het erom dat we zuinig zijn op de natuur, maar dat we de boeren ook een eerlijke boterham gunnen. Dat de energietransitie niet alleen goed uitpakt voor de mensen die er toch al warmpjes bij zitten en dat er de juiste woningen worden bijgebouwd, dat vooral!”

De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op woensdag 15 maart.