De afrit bij Huizen richting Eemnes is dit weekeinde afgesloten.
De afrit bij Huizen richting Eemnes is dit weekeinde afgesloten. Foto: Rijkswaterstaat

A27 Almere-Haven richting Eemnes van het weekeinde afgesloten

Algemeen

EEMNES - De A27 is van vrijdag 10 maart 21.00 uur tot en met maandag 13 maart 05.00 uur afgesloten van Almere-Haven richting Eemnes.

Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de A27 van Almere-Haven, afslag 36, tot Eemnes afslag 34. Er worden dode en zieke bomen verwijderd.

“Deze werkzaamheden combineren we met overige onderhoudswerkzaamheden zoals het schoonmaken van de vluchtstrook, herstellen van schades en opruimen van zwerfvuil”, laat Rijkswaterstaat (RWS) weten

Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd van 20 minuten. Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Afsluitingen en omleidingen

Er is sprake van de volgende afsluitingen en omleidingen:

· A27 tussen afrit Almere-Haven (36) en oprit Eemnes (34) afgesloten

· Oprit Almere-Haven (36) afgesloten (oprit is vanaf 20.00 uur dicht)

· Af- en oprit Huizen (35) afgesloten (oprit is vanaf 20.00 uur dicht)

· Afrit Eemnes (34) afgesloten

· Verzorgingsplaats ’t Veentje afgesloten

Verkeer wordt vanaf knooppunt Almere en bij A27 afrit Almere-Haven (36) omgeleid via de A6 richting Amsterdam om bij knooppunt Muiderberg de A1 richting Hilversum op te gaan.

Groenonderhoud

De werkzaamheden zijn onderdeel van groenonderhoud langs de A1, A2, A12, A27 en A28 ter hoogte van gemeenten Blaricum, Eemnes, Amersfoort, Woerden, Utrecht, Nieuwegein en Vijfheerenlanden.

“De bomen verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid”, aldus Rijkswaterstaat.

“Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt.”

Herbeplanting

“Binnen uiterlijk drie  jaar na het verwijderen van de bomen worden nieuwe bomen gepland. Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen.”

“Herbeplanting vindt op dezelfde locatie plaats waar de bomen zijn verwijderd. Lukt dat niet, dan wordt naar alternatieve locatie in de nabije omgeving gezocht.”

Essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze ziekte. De impact daarvan is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast.

Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan veel bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website op de pagina met de geplande werkzaamheden of bel met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002.