Eind 2019 werd er ook actie gevoerd in het Hilversumse ziekenhuis.
Eind 2019 werd er ook actie gevoerd in het Hilversumse ziekenhuis. Archieffoto: © Bastiaan Miché

Actie medewerkers Tergooi MC voor betere CAO: planbare zorg gaat niet door

Zorg

HILVERSUM - Ook de medewerkers van Tergooi MC voeren volgende week donderdag, net als hun collega’s van heel veel andere ziekenhuizen, actie voor een beter CAO. Dat betekent dat er die dag zondagdiensten worden gedraaid.

Woensdag vond er overleg plaats tussen het zogenoemde actiecomité, de Raad van Bestuur van Tergooi MC en de vakbonden. Uitkomst daarvan is dat de planbare zorg (poliklinieken en geplande operatie) niet doorgaat. Ook vinden er geen opnames plaats en worden patiënten niet ontslagen uit het ziekenhuis. De spoedeisende hulp blijft wel open en ook alle oncologische zorg gaat door.

Patiënten die voor 16 maart een afspraak hadden staan, wordt geadviseerd de e-mail in de gaten te houden en eventueel ook ‘Mijn Tergooi’ waarop mensen digitaal afspraken kunnen maken. Een woordvoerder zegt dat een deel van de mensen wordt afgebeld, maar het is onmogelijk om iedereen af te bellen.

Hoewel de Raad van Bestuur niet blij is met de actiedag, is het gesprek van woensdag goed verlopen. “Het personeel voert actie voor een betere CAO”, aldus de woordvoerder. “Er is daarom door alle partijen weloverwogen naar gekeken hoe we daar het beste aandacht voor vragen.”

Zorgmedewerkers leggen op donderdag 16 maart een etmaal het werk neer, meldt vakbond FNV, omdat zij zich in de steek gelaten voelen door de koepel van werkgevers De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Volgens de vakbond gaan ziekenhuismedewerkers er de komende jaren in koopkracht op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en wordt er nog meer flexibiliteit van ze verwacht bij het inroosteren.

Hoe het actieprogramma in Tergooi MC er donderdag 16 maart precies uit komt te zien, is nu nog niet bekend. Een deel van de medewerkers zal binnen die zondagsdienst gewoon werken. De mensen die niet werken, komen naar hun werkplek om actie te voeren. “We gaan in overleg met het actiecomité om dat in goede banen te leiden”, aldus de woordvoerder.