Een beeldhouwwerk van Marianne Franken.
Een beeldhouwwerk van Marianne Franken. Foto:

Buurvrouwen exposeren samen in BEL-gebouw

Cultureel

BEL - De openbare ruimte in het gebouw van de BEL Combinatie wordt door Stichting BEL-Art Expositie van 15 maart tot en met 9 mei weer omgetoverd tot een expositieruimte, met werken van kunstenaars Enna Martina en Marianne Franken. 

De dames bewonen elk een appartement in het Rosa Spier Huis te Laren, hun appartementen liggen naast elkaar. “De BEL-Art kunstcommissie is erg blij dat wij het werk van deze buurvrouwen/kunstenaars in ons gemeentehuis mogen tonen”, vertelt een woordvoerder. “Samen hebben Enna en Marianne opgeteld 180 jaar levensinspiratie opgedaan, die wij als BEL-Art commissie met trots aan u tonen op deze expositie!”

“Hun werk is zeer verschillend, maar vult elkaar ook enorm goed aan. De expressieve, kleurrijke schilderijen van Enna Martina, naast het ingetogen, soms fragiel ogend, steengoed aardewerk van Marianne Franken, maakt deze combinatie een bezoek aan de BEL-Art expositie tot een beleving.”

Kleurgebruik

Enna Martina is wat het schilderen betreft geheel autodidact: naast schilderen houdt zij zich voornamelijk bezig met literair-wetenschappelijke essays schrijven. 

Door te schilderen, heeft zij vanaf haar zestigste levensjaar veel ontdekt over kleuren. Het veelzeggend kleurgebruik is voor haar het belangrijkste onderdeel van haar schilderwerk. De vorm komt op de tweede plaats en is vaak arbitrair. 

Hoewel zij zelf zegt niet figuratief te schilderen, zijn er een aantal schilderijen die wellicht onbedoeld een abstracte afbeelding weergeven van ‘moeder en kind’ ofwel ‘de mens in portret’. 

Zakelijke connecties

Marianne Franken is professioneel beeldhouwster. In de expositie toont ze sierobjecten in steengoed of aardewerk. 

Ze maakt van jongs af aan kunst. Haar familie stimuleerde haar om haar werk naar buiten te brengen. “Iedereen wilde zich in mijn werk manifesteren; ze zochten naar zakelijke connecties”, vertelt Marianne. “Ik liet mij echter niet beïnvloeden en volgde vooral mijn eigen innerlijke stem. Van mijn kunst heb ik altijd kunnen leven.”

Iedereen is van harte welkom op de feestelijke opening van de expositie op 16 maart om 17.00 uur. De heer Herre Methorst, zelf ook kunstschilder en bewoner van het Rosa Spier Huis, zal de inleiding verzorgen.