Zorg ervoor dat uw huisnummer goed zichtbaar is.
Zorg ervoor dat uw huisnummer goed zichtbaar is. Foto: Pixabay

Is uw huisnummer voor hulpdiensten te vinden?

Het is 22.00 uur ’s avonds, de brandweer rukt uit voor een incident. Tijdens het aanrijden worden nadere gegevens van het adres en het incident opgevraagd en prepareert de bemensing in de brandweerauto zich voor de inzet. Bij het inrijden van de straat blijkt dat het huisnummer niet zichtbaar is, waardoor de brandweer in eerste instantie voorbij het adres rijdt.

Dit is zomaar een realistisch voorbeeld van een uitruk waarbij een huisnummer niet goed zichtbaar is. Is uw huisnummer goed zichtbaar en leesbaar vanaf de openbare weg?

De brandweer kan soms maar moeilijk het huisnummer vinden en daardoor verliezen we kostbare tijd. Het komt regelmatig voor dat huisnummers niet leesbaar zijn, overwoekerd zijn door klimplanten of in het donker niet goed zichtbaar zijn.

Zorg ervoor dat uw huisnummer zichtbaar en leesbaar is, ook in het donker. Als elke seconde telt, is het van belang dat de hulpdiensten uw woning snel weten te vinden.
Hoe weet u of het huisnummer goed zichtbaar is? Heel simpel: voer thuis zelf even een check uit. Kijk van een afstand of uw eigen huisnummer duidelijk zichtbaar is. Zo niet, pas het dan aan!

Zorg ervoor dat je huisnummer ook ’s nachts goed zichtbaar is, ook vanuit een rijdende auto. Belangrijk is dat er een goed contrast is tussen het huisnummerbordje en de omliggende omgeving. Men kan zelf iets maken, maar u kunt ook een reflecterend huisnummerbordje bestellen dat dag en nacht goed te zien is, zowel van links of rechts komend. Het bordje kan aan een hek, muur of paaltje bevestigd worden.

Huisnummer verplicht

Veel mensen weten het niet, maar iedereen in Nederland is verplicht ervoor te zorgen dat het huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen, onderhouden en goed zichtbaar houden van uw huisnummer.

Volgens de wettelijke eisen moet een huisnummerplaatje de minimale afmetingen van 12 x 12 cm hebben. De cijfers dienen minimaal 88 mm hoog bij 60 mm breed te zijn. Verder moet het huisnummer(plaatje) een kleur hebben die afwijkt van de ondergrond waarop het bevestigd is. Natuurlijk is het beter als het huisnummer ook verlicht is.