De Gooise Wandelvierdaagse van vorig jaar was een daverend succes.
De Gooise Wandelvierdaagse van vorig jaar was een daverend succes. Foto: Aangeleverd

Nieuwe route in Gooise Vierdaagse

Sport

LAREN - Het aftellen is begonnen voor de circa 1400 deelnemers en 70 vrijwilligers van de Gooise Wandelvierdaagse. Van 14 tot en met 17 juni wordt Laren en wijde omgeving weer overspoeld met wandelaars uit alle windstreken, die vier dagen lang in onze regio op pad gaan.

Voor deze dertiende editie zijn een aantal nieuwe routes uitgezet. “”Dat zullen de lopers al op de eerste wandeldag merken”, vertelt ervaren parcoursbouwer Jan de Boer uit Laren. “De Polderroute is namelijke vervangen door de Meentenroute.”

“Wandelaars vonden de Eemnesser Polderroute wat saai en eentonig. Daarom is deze ingekort en wordt de Blaricummermeent en de natuurgebieden ‘t Harde, de Groeve Oostermeent en de Woensberg in het parcours betrokken. Meer afwisseling en dus een verbetering, denken wij.”

Pijlen uitzetten

De Boer heeft al zo’n 40.000 wandelkilometers op de teller staan. Na drie deelnames aan de Gooise Vierdaagse werd hij gevraagd als vrijwilliger en is nu al jarenlang parcoursbouwer. “We krijgen altijd veel complimenten over de bepijling, maar het wordt wel steeds lastiger om dat rond te krijgen”, vertelt hij verder. 

“Het is niet alleen pijlen uitzetten, maar ook controleren en na afloop weer weghalen. En met acht tot tien vrijwilligers een pittige klus. Daarom hebben we de routes ook compacter gemaakt, zodat de langeafstandlopers vaker gelijkop lopen met de kortere afstanden.”

Wandelvirus

Blaricummer Ben van Deursen is deelnemer van het eerste uur. Hij werd bevangen door het wandelvirus na een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis. “In 2014 kreeg ik een hartstilstand en in het heftige revalidatietraject ben ik met de wandelsport in aanraking gekomen”, verhaalt hij. 

“Ik vond het in het begin maar saai en suffig, maar mijn cardioloog stimuleerde mij om door te zetten. En nu loop ik door het hele land, meestal samen met mijn broer Marcel. Het is heel leuk om hier dichtbij huis te lopen.”

Skyline

In tegenstelling tot de Polderroute zijn de Landgoederenroute (dag 2) naar ‘s-Graveland en de Vuurscheroute (dag 3), de tocht naar kasteel Groeneveld en Lage Vuursche vrijwel intact gebleven. “De Gooimeerroute (dag 4) is wel op de schop gegaan”, vertelt woordvoerder Gerard Smit. 

“Zo is de vijftien meter hoge Eukenberg, een voormalig Zuiderzeeduin tussen Naarden en Huizen, met uitzicht over het Gooimeer op de skyline van Almere in de route opgenomen en is de voetbalkantine van Zuidvogels in Huizen omgetoverd tot wandelcafé.”

De gezelligste

De inspanningen van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi worden ook bestuurlijk gewaardeerd. “Zo loopt het voltallige college van B&W van Laren een dag mee; burgemeester Nanning Mol en zijn wethouders Jan van Midden, Flip de Groot en Frits Westerkamp”, aldus Smit. 

“En burgemeester Roland van Benthem van Eemnes ontpopt zich op de eerste wandeldag in het Huis van Eemnes als hoofdstempelaar voor de wandelaars, muzikaal ondersteund door de Eemnesser jostiband Egwel.”

Wat niet verandert, is de start- en aankomstlocatie bij SV Laren ‘99 aan het Schuilkerkpad in Laren, waar de lopers iedere ochtend van start gaan en na elke wandeldag weer worden verwelkomd met muziek en gezang. “Want”, zegt Jan de Boer, “onze Gooise Vierdaagse is niet alleen de allermooiste van ons land, maar ook de gezelligste!”

Deelnemers zijn nog van harte welkom. Er kan gekozen worden tussen 10, 20, 30 en 40 km. Voorinschrijven kan tot 7 juni via de site www.wandelvierdaagsehetgooi.nl.