Opening eerste 4-sterren insectenhotel in Kloostertuin.
Opening eerste 4-sterren insectenhotel in Kloostertuin.

Opening eerste 4-sterren insectenhotel: ‘Imkers stappen over eigen schaduw’

Dieren

LAREN - Afgelopen weekend is het eerste vier sterren insectenhotel geopend. “Voor vliegende bezoekers”, laat de organisatie weten. Belangstellenden waren er genoeg: meer dan vijftig mensen waren aanwezig bij de officiële opening van het hotel in de Kloostertuin van het Brinkhuis.

De imkervereniging van de VBBN Laren-Blaricum had - ter ere van het honderdjarig bestaan - een feestelijke uitnodiging uitgedaan voor de opening van het hotel. De jarige vereniging kon de realisatie van het hotel mogelijk maken dankzij de steun van de Rabobank. “Imkers hebben zogenaamde sociale bijen. Dat willen zeggen honingbijen die permanent in een kolonie leven. Maar dat ze niet minder begaan zijn met de solitaire bijen blijkt wel uit het mogelijk maken van deze nestelgelegenheid. De alleenlevende (solitaire) bijen hebben iets minder economische betekenis maar zijn beslist niet minder belangrijk bij het instandhouden en versterken van de biodiversiteit”, laat een woordvoerder van de vereniging weten.

Dat benadrukte ook filosoof Michiel Horthals, spreker tijdens de opening: “De solitaire bijen hebben een symbiose met de andere levende organismen de planten. De imkers hebben hierbij laten zien dat ze ook heel veel houden van de solitaire bijen en zijn over hun eigen schaduw heengestapt.”

‘Ambassadeurs van de biodiversiteit’

Ook de voorzitter van de vereniging Johan Calis benadrukte het belang van het hotel: “Imkers zijn per definitie ambassadeurs van de biodiversiteit. Het is een bed and breakfast en de imkers leveren een bed, maar vragen aan anderen om een inspanning te leveren om breakfast te leveren voor deze beestjes.”

Het officiële openingsmoment bestond uit het onthullen van het informatiebord dat bij het hotel is opgehangen. “Uiteraard is iedereen van harte uitgenodigd om te komen kijken bij het splinternieuwe onderkomen in de Kloostertuin van het Brinkhuis.”