De meerkoeten bouwen inmiddels weer een nieuw nest.
De meerkoeten bouwen inmiddels weer een nieuw nest. Foto: Ed van der Vaart

Meerkoeten nestloos na baggeren

EEMNES - Paniek brak er vrijdag uit op Twitter. Berichten kwamen voorbij dat in de Noordersingel bij baggerwerkzaamheden bruut het nest van een broedende meerkoet was verstoord.
"Ik las die tweet en als een goede buurtrechercheur heb ik gereageerd en ben gaan kijken", vertel Ed van der Vaart. "Er staat bij de plek een bankje waar ook altijd mensen zitten te kijken. Die waren ook enorm boos." Van der Vaart beschrijft de plek des onheils: "Het vierkante stuk water stond vol met waterlelies. Daar hadden de meerkoeten hun nest gebouwd. Na de baggerwerkzaamheden rest nu nog een klein eilandje van lelies. Het nest is uit elkaar getrokken en de meerkoeten bouwen nu van de overgebleven takjes een nieuw nest. Waar de eieren uit het nest zijn gebleven, weet ik niet. Ook niet of ze nog goed waren. Er was al een kleintje uitgekomen."

Van der Vaart heeft samen met D66 vragen gesteld aan wethouder Rood. De fractie wil onder andere weten welke richtlijnen er gelden. Ook zou een medewerker op de hoogte zijn geweest van het nest, aldus een getuige, en toch door zijn gegaan. Rood: "Die vragen zullen we beantwoorden. Helaas kunnen we het niet terugdraaien, maar we kunnen het een volgende keer wel proberen te voorkomen."