Er stonden meerdere bandjes en acts op de planken.
Er stonden meerdere bandjes en acts op de planken. Foto: Martin de Vries

'Het is verbazend om te zien hoeveel talent hier rondloopt'

BUSSUM - Na een onderbreking van enkele maanden is vorige week zondag in Café De Peuk het Open Podium weer van start gegaan. Het podium is dé gelegenheid voor jong muzikaal talent uit de omgeving om in een informele sfeer een proeve van bekwaamheid af te leggen ten overstaan van een kritisch, maar constructief publiek van muziekliefhebbers. Een verslag.

door Hugo Kruijt

Hoe klein Café De Peuk ook is, ooit is het een inventieve geest gelukt om voor live-optredens een podium te fabriceren dat deels op de bar en deels op de vensterbank rust. Niet direct genoeg ruimte voor het Concertgebouworkest, maar een vijfmans popband kan er nog wel op gepropt worden. En daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Historisch gezien staat De Peuk bekend als een café waar muziek een belangrijke rol speelt. Bijna zonder uitzondering hebben er de afgelopen tientallen jaren barkeepers gewerkt met een passie voor goede popmuziek die vaak zelf ook amateurmuzikant waren. Dat heeft dan ook lokaal én regionaal succesvolle bands voortgebracht als De Koffers, de LSB-experience en, recentelijk, Rockbaas.

Het is deze achtergrond die geleid heeft tot het initiatief om met enige regelmaat aankomende muzikanten de gelegenheid te geven zich te presenteren op het Open Podium van het café. Eigenaar Martin de Vries: "Als muziek een zo belangrijke rol speelt voor onze bezoekers, is ons Open podium een win-winsituatie: muzikanten krijgen de kans om zich te laten zien en horen en bezoekers worden op een aangename manier geconfronteerd met nieuw talent. Wij zien het als onze taak om dat soort initiatieven te faciliteren." Barkeeper, hartstochtelijk muzikant en organisator van het Open Podium Aljo Leijdekkers voegt daar aan toe "Zelfs hier, op lokaal niveau, is het verbazend om te zien hoeveel talent er rondloopt. Julia van der Toorn won het afgelopen jaar The Voice of Holland, maar een jaar geleden trad ze hier nog op tijdens het Open Podium. En ze is echt niet de enige met echte kwaliteiten, dat zien we iedere keer weer."

Joel & Jelesto
Zo ook zondag: 9 korte optredens van uiteenlopende artiesten. Beginners, singers/songwriters, duo's, ervaren muzikanten die een 'solo-uitstapje' maken, er is veel te beleven. Thomas bijvoorbeeld, de eerste artiest, achttien jaar en afkomstig uit Bussum. Hij volgt een muziekopleiding met als hoofdvak gitaar en laat graag horen wat hij inmiddels beheerst. "Het Open Podium is voor mij ideaal; van mijn opleiding moet ik verplicht een aantal optredens verzorgen en dan is dit een prima gelegenheid." Aan de reacties van het publiek is te merken dat zijn bijdrage op prijs wordt gesteld, zowel muzikaal als voor wat betreft de durf om op een podium voor overwegend vreemde mensen op te treden. Joel & Jelesto, twee vrienden uit Almere van rond de vijfentwintig jaar, hebben duidelijk meer podiumervaring. Ze zijn in staat om in deze piepkleine bezetting een sound te creëren alsof er meer muzikanten op het podium staan. Het duo wordt hartstochtelijk ondersteund door de zus van Joel, die duidelijk tot de fanclub behoort. Hoe komen zij nu op het Open Podium terecht? "We zagen het op Facebook staan en treden overal op waar we de kans krijgen. We spelen graag, het is hier leuk en je weet maar nooit waar het nog eens goed voor is."

Zo volgen de acts elkaar op, soms ontwapenend (Simon en Elly, hij op gitaar, samen zelfgeschreven nummers zingend: "Het volgende liedje is een beetje triest, maar dat hebben we ook in de tent geschreven toen het heel hard regende"), soms duidelijk semiprofessioneel (Nicos, uitstekende gitarist, goede stem, bekend bij een flink deel van het publiek omdat hij hier met zijn band al eerder heeft gespeeld). Veel afwisseling, volstrekt onvergelijkbare optredens, maar stuk voor stuk onderhoudend.

'Julia van der Toorn is niet de enige met kwaliteiten'

Tenenkrommend
Wat opvalt is dat het niveau redelijk hoog ligt; geen enkel optreden is tenenkrommend. Leijdekkers: "We hebben geen last van die gruwelijke Idols-optredens waarin volslagen talentloze prutsers ervoor kiezen om publiekelijk voor joker te staan. Wie hier komt kan ook wat, dat checken we van tevoren. Kansloze figuren komen er gewoon niet in, maar ze melden zich gelukkig ook niet." Voorlopig wordt het Open Podium een maal per twee maanden gehouden, op de eerste zondag van de maand, vanaf 19.00 uur.

Organisator Aljo Leijdekkers klom ook zelf het podium op.