Marjolijn koopt haar groente het liefst op de Weesper markt.
Marjolijn koopt haar groente het liefst op de Weesper markt.

Weespse schrijft smoothieboek

WEESP - Toen Marjolijn van der Velde op een dag in haar koelkast keek, lag daar nog maar weinig in. Een mango, wat spinazie, dat was het wel. Ze vroeg zich af of ze dit nog ergens in kon verwerken en ging op internet op zoek. Ze stuitte op een smoothierecept. "Ik werd er helemaal blij van. Dit was dé manier om in één klap mijn dagelijkse portie groente en fruit naar binnen te krijgen!" Een paar jaar later is haar eigen smoothiereceptenboek een feit.

door Marieke van Veen

Was je zo'n slechte fruit- en groente-eter dan?
"Fruit ging altijd wel goed - dat vind ik ook gewoon heel erg lekker - maar de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente haalde ik niet altijd. Met groene smoothies heb je een goede basis. Het is niet zo dat je groente en fruit de rest van de dag links kunt laten liggen omdat je toch al een groene smoothie op hebt, maar het is gewoon fijn om te weten dat je qua goede voedingsstoffen al een heel eind op weg bent."

Zijn groene smoothies ook echt lekker?
"Ik vind van wel. Voor starters zijn de smoothies met veel fruit misschien het beste om mee te beginnen. Maar wie eenmaal gewend is, leert zeker ook de groentesmaak waarderen. Je kunt ook zoveel doen met kruiden en specerijen. Soms bedenk ik een smoothie die ik zelf niet zo geslaagd vind. Dan drink ik het toch op. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien."

Kun jij zelfs van spruitjes een lekkere smoothie maken?
"Nee, helaas. Groene smoothies kun je alleen van bladgroenten maken. Andere groeten bevatten zetmeel en als je die met fruit mengt gaat het gisten. Maar als het jou wel lukt, hoor ik het graag!"

Wat zijn bladgroenten?
"Alles wat groen is en je om je vinger kunt wikkelen. Andijvie en spinazie zijn bekende soorten, die koop je eenvoudig op de markt of in de supermarkt. Minder voor de hand liggend zijn zevenblad en brandnetels. Mensen met een tuin worden er vaak gek van. Zij zien het als onkruid en roeien ze uit. Maar als je ze op de juiste manier verwerkt, zijn ze heel lekker. Ik pluk bijna alle groenten die ik gebruik zelf."

'Mijn eerste smoothie maakte ik van wat nog in de koelkast lag'

Waar dan?
"Ons dakterras staat vol met zelfgekweekte groenten en kruiden en de tuin van mijn ouders plunder ik ook met liefde. Zevenblad en brandnetels kun je ook overal in het wild vinden, alleen moet je wel oppassen dat je vindplaats geen hondenuitlaatplaats is of langs een autoweg ligt."

Zijn groene smoothies ook geschikt voor kinderen?
"Zeker! Baby's vanaf zeven maanden kun je juist heel goed een groene smoothie geven. Zij kennen nog geen smaken en staan er meer voor open. Laatst zijn we met familie op vakantie geweest en natuurlijk had ik mijn reisblendertje bij me! Dan maakte ik eerst zoete smoothies voor mijn neefjes en nichtjes en daarna gooide ik er gewoon wat meer groenten in voor de volwassenen."

Zijn jouw groene smoothies ook geschikt voor een sapkuur?
"Uitermate geschikt zelfs! Ze bevatten vitamines, mineralen en vezels. Alleen als je langer kuurt dan twee weken, zou ik aanvullende supplementen als omega 3 en eiwitten aanraden."

Marolijns boek heet '70 groene smoothies - Je dagelijkse portie groente in een handomdraai'. Het is in Weesp te koop bij de BoekenArk en DIO Van Rhenen.