Achter de Laurentiuskerk verrijst een wijk van 42 woningen: het Weespergilde.
Achter de Laurentiuskerk verrijst een wijk van 42 woningen: het Weespergilde. Foto: Ruth van Kessel

Weespergilde bijna klaar: kopers blij, buurt niet

WEESP – Aan het oog onttrokken, verrijst achter de Laurentiuskerk en de Blomstraat een wijk van 42 woningen: het Weespergilde. Deze week worden de laatste kappen op de woningen worden geplaatst. Fijn voor de kopers, die zich verheugen op hun mooie nieuwe woning in hartje Weesp. Minder prettig voor omwonenden, die protesteerden tegen de nieuwbouw en die nog altijd te massaal vinden.

door Ruth van Kessel

'Nieuw wonen in oud Weesp', dat is de slogan waarmee HBB Planontwikkeling het nieuwbouwplan Weespergilde aanprijst voor toekomstige bewoners. 'Bijna te mooi om waar te zijn', vonden Patrick en Ariene Simons toen ze in 2010 voor het eerst een beeld kregen van het nieuwbouwproject aan de Blomstraat. Midden in het centrum, parkeerplaats onder je huis en betaalbaar, zo redeneerde het stel, dat met hun nu 13-jarige zoon Roy toe was aan een nieuwe fase in hun leven. Ariene: "Patrick en ik zijn allebei geboren en getogen Weespers en verknocht aan het centrum. Nadat we samen zijn begonnen aan de Nieuwstad, kozen we voor een grotere woning in Aetsveld toen Roy geboren werd. Voor een kind een heerlijke plek om op te groeien, maar naarmate hij ouder werd, wilden we toch weer terug naar het centrum." In 2011 zetten Patrick en Ariene hun handtekening onder het koopcontract. Na een vlotte verkoop van hun huis aan de Lakenkopersweg moesten ze in november 2012 verhuizen. Omdat de eerste paal van het Weespergilde nog maar net was geslagen, woont het gezin sindsdien in tijdelijke woningen. Patrick: "Door de protesten en de strenge winter van 2013 duurt het allemaal veel te lang. De lol gaat er wel wat van af als je moet zwerven met je gezin." Nu de bouw vorm krijgt kan het gezin zich eindelijk verheugen op de toekomst. "Eindelijk kunnen we aan de slag met de inrichting van het huis. Al staan de woningen dicht op elkaar, wij hebben het goed getroffen met uitzicht aan de voorzijde op het plein en aan de achterzijde op het Binnenhof. De tuin is klein maar fijn en met een ligging op het zuidwesten en een dakterras wordt het vast een heerlijke plek om te wonen."
Aan de Herensingel is de bouw van het Weespergilde met argusogen gevolgd. Verenigd in Belangenvereniging Blomstraat hoopte een aantal omwonenden van de Blomstraat de massaliteit van het bouwproject ('Manhattan aan de Vecht' werd het genoemd) in de kiem te smoren of op z'n minst te verkleinen. Ze wisten dat er ooit iets gebouwd moest worden op het braakliggende terrein van de houthandel De Vechtstreek, maar zoiets vonden ze onvoorstelbaar. Sinds 2004 woont Nico Louter met echtgenote Martine Leijding en zoon Tijn aan de Herensingel. "In 2005 hoorden we voor het eerst van de bouwplannen. Het voelde als een overval. Ik begrijp nog steeds niet dat het 42 woningen moesten worden op dit kleine gebied. De gemeente ging in 2001 uit van 27 woningen. Ik ben ervan overtuigd dat het door de belangenvereniging ingediende alternatieve plan met 27 woningen, die breder en lager zouden worden, veel beter was. Ze hadden er al in 2008 kunnen staan, want door onze protesten zijn er veel jaren voorbijgegaan." De rechter besloot anders en het Weespergilde is nu zoals het is. Wat is de ervaring van de bewoners tot nu toe? Martine: "Ik had gedacht dat wij net als sommige buren erom zouden verhuizen, maar dat hoeft niet. Dankzij de hoge schuren in onze tuinen kunnen we de inkijk in de huiskamer beperken, al schrik je, ook door het hoogteverschil tussen de tuinen, van de enorme hoogte van het complex. De bouwstijl is oké, al is het wat ons betreft veel te dicht op elkaar. Het gemis van het zicht op de kerktoren went niet, die hebben we langzaam achter de huizen zien verdwijnen."

Omwonenden reageren op de bouw met hoge schuren en bomen.