De laatste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bart Horseling.
De laatste nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bart Horseling. Foto: André Verheul

'Jaar van verandering'

WEESP - 2014 wordt in Weesp in veel opzichten een jaar van verandering. Dat zei burgemeester Bart Horseling gisteravond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Een van die veranderingen is dat de gemeenten de AWBZ gaan regelen. Dat gaat in per 2015, maar het werpt zijn schaduw vooruit. "U zult hier als inwoner van Weesp ook zeker mee te maken krijgen. Het voor elkaar klaar staan en iets voor elkaar kunnen betekenen wordt steeds belangrijker", zo zei Horseling. Wie zorg nodig heeft, zal dus eerst in eigen kring moeten zoeken. Pas als het niet lukt, stapt de gemeente in. Uiteindelijk zal niemand aan zijn of haar lot worden overgelaten, bleek uit de woorden van de burgemeester.

Weesp pakt deze en andere lastige taken op samen met de gemeenten Stichtse Vecht en Wijdemeren. Horseling is erg te spreken over die samenwerking. "Het werpt zijn vruchten al af. De salarisadministraties zijn samengevoegd en de openbare verlichting is eind vorig jaar gezamenlijk opnieuw aanbesteed. Ook de handhaving zal samen taken oppakken en zo zijn er nog vele zaken waarbij samenwerking is gezocht. Er lopen op het moment ongeveer 25 projecten waarover u in dit jaar zeker meer zult horen."

De burgemeester meldde vervolgens dat het 'Klant Contact Center' in het stadskantoor bijna klaar is. Het idee daarachter is dat de medewerker in één keer alle vragen kan beantwoorden en/of de juiste mensen kan inschakelen. Daarmee kan de gemeente de dienstverlening ten aanzien van inwoners en bedrijven naar een hoger peil tillen, zei Horseling. "Zodra de systemen hiervoor ingericht zijn, zult u dit als bedrijf of inwoner gaan ervaren."

Uiteraard gaan ook B&W en de gemeenteraad veranderen als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart en het pensioen van Horseling per 1 april. "Ik roep van harte op om uw stem als Weesper niet verloren te laten gaan en op 19 maart te gaan stemmen. Laten we samen, met en voor elkaar, er weer een mooi jaar van maken. Ik wens u allen veel goeds, gezondheid en voorspoed in 2014 toe", zo sloot Horseling zijn laatste nieuwjaarstoespraak af.