Tas van burgemeester spoorloos na inbraak

MUIDEN - Geheimzinnigheid over een gestolen tas van burgemeester De Pater. Tijdens een bijeenkomst werd haar auto opengebroken. Politie en gemeente houden de kaken stijf op elkaar.
Duidelijk is dat de auto van burgemeester Marleen de Pater donderdagmiddag 9 januari is opengebroken. De auto stond geparkeerd op het parkeerterrein naast de Kazerne. De burgemeester zat tussen 17.00 en 19.00 uur in een vergadering samen met de andere raadsleden, gedeputeerde Elvira Sweet en commissaris van de Koning Johan Remkes over de fusie met Naarden en Muiden. In die tijd moet iemand hebben ingebroken. Daar is ook aangifte van gedaan bij de politie.

door Christian Pfeiffer

De politie bevestigt dat en laat weten dat er bij die inbraak zeker één tas is meegenomen. Wat er in de tas zat, wordt niet bekendgemaakt. Er zouden uiteindelijk twee tassen zijn meegenomen: een tas met privéspullen en een tas met daarin werkspullen. Raadsleden in Muiden maken zich ondertussen druk wat er dan in die tas zat: misschien zijn het wel vertrouwelijke stukken die nu in de handen van de verkeerde zijn gevallen.
De consternatie is groot op het gemeentehuis. Meerdere betrokkenen zijn ondertussen uitvoerig ondervraagd over de kwestie. Wat niet helpt is dat burgemeester Marleen de Pater heeft besloten niet in te willen gaan op de kwestie. "Wij bevestigen alleen dat er een auto-inbraak heeft plaatsgevonden en verder willen we er niks over kwijt", zo laat een gemeentewoordvoerder weten.

Een politiewoordvoerder is ook terughoudend: "Wij gaan er niet inhoudelijk op in." Volgens de politie zou dit het onderzoek kunnen schaden dat loopt naar de diefstal. De geheimzinnigheid voedt verdere speculaties: als er niets waardevols is buitgemaakt, is er ook niets om zo terughoudend over te zijn, redeneren raadsleden. Gespeculeerd wordt er volop: waren het stukken over de KNSF? De Bloemendalerpolder? Wat heeft dit voor gevolgen? De tassen zijn nog niet teruggevonden.