Parkeermeters lijken hier ineens weer ver weg.
Parkeermeters lijken hier ineens weer ver weg. Foto: Christian Pfeiffer

Partijen trekken handen af
van omstreden parkeerplan

WEESP - Parkeervergunningen en in ruim dertig straten een parkeermeter? Er is in Weesp geen partij meer die er in het verkiezingsprogramma nog de handen aan durft te branden.

CDA, VVD, WSP, D66 en DEP gingen twee maanden geleden in de gemeenteraad akkoord met uitgangspunten die moesten leiden tot een parkeerplan met parkeervergunningen en een forse uitbreiding van de zone voor betaald parkeren. Al deze partijen willen er nu liever weer geheel of gedeeltelijk van af. PvdA ('voorstel te star') en GroenLinks ('nog veel punten niet uitgewerkt') stemden niet in met het raadsvoorstel, nieuwkomer Artikel50 weet er in de verkiezingscampagne ook wel raad mee: streep erdoor.

Tijdens de raadsbehandeling gaven sommige partijen aan 'met pijn in het hart' akkoord te gaan, omdat de gewenste parkeeruitbreiding op de Achtergracht op zich laat wachten. Omwille van de snelheid ging men toch maar akkoord. De nieuwe inzichten hebben, zo vlak voor de verkiezingen, vast te maken met de ophef die het beoogde parkeerplan heeft veroorzaakt bij centrumbewoners. Die vrezen het ergste als er straks bijna overal parkeermeters staan en dat er parkeervergunningen à 70 euro kunnen worden gekocht (ondernemers 140 euro) die niet altijd en overal geldig zijn.
Alle zeven partijen die aan de raadsverkiezingen meedoen geven tegenover het WeesperNieuws aan dat ze van de ingeslagen weg af willen. Over hoe het verder moet, heeft elke partij zijn eigen idee. Dat varieert van een kleine ingreep in het voorgestelde vergunningensysteem tot alles laten zoals het is.
Verantwoordelijk wethouder Jean van der Hoeven (CDA) lijkt ook in te binden. Op Radio Weesp zei hij: "Ik weet niet of de vergunningen er komen. De gemeenteraad gaat eerst kijken of er nieuwe parkeerplaatsen buiten het centrum komen. Dan pas wordt er opnieuw gekeken of het parkeerplan wordt ingevoerd zoals nu is voorgesteld." Ook zei hij: "Als je al zeven jaar lang praat over dit dossier, dan moet je even goed nadenken wat je nou precies gaat doen met parkeren in deze stad."