Een van de vele foto's: de nieuwe Weesperbrug vaart van Nigtevecht naar Weesp.
Een van de vele foto's: de nieuwe Weesperbrug vaart van Nigtevecht naar Weesp.

Mediaprijs voor verslag brug

WEESP - Het WeesperNieuws is bekroond met de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek 2014 voor het verslag van de vervanging van de Weesperbrug. De jury was onder de indruk van de manier waarop de krant en de website werden ingezet en elkaar aanvulden.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Nieuwsbladpers (NNP), de landelijke organisatie van lokale nieuwsmedia. De prijs bestaat uit een fraaie sculptuur en werd op 10 april uitgereikt tijdens de NNP-dag in Arnhem. Het WeesperNieuws krijgt de prijs voor de crossmediaserie over het vervangen van de Weesperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in oktober 2013. De jury roemde de combinatie van krant en website, waarbij beide media op hun sterke punten werden ingezet. Hoofdredacteur André Verheul nam de prijs namens het hele redactie- en productieteam in ontvangst.

Oordeel
Juryvoorzitter Lou Lichtenberg zei: "In deze zeldzame en voor Weesp unieke operatie, waarbij de bijna 80 jaar oude stalen boogbrug in één avond vervangen werd door een nieuwe, zag de redactie van het WeesperNieuws aanleiding eens stevig in de mediabus te blazen. In de huis-aan-huiskrant was vooraf van alles te lezen over de historie van de oude brug en de aankomst van de nieuwe. In een 'bewaareditie' verschenen meerdere pagina's met een uitgebreid verslag, achtergronden en foto's van de operatie en interviews met toeschouwers. Bovendien versterkte de website WeesperNieuws.nl deze grootse aanpak door vele berichten op een frisse, uitnodigende wijze te brengen en daarbij ook nog optimaal gebruik te maken van specifieke mogelijkheden die de site biedt in de vorm van een webcam, een liveblog en een timelapse."

In totaal waren er 49 inzendingen uit heel het land, 40% meer dan in andere jaren. "De meeste daarvan gaven blijk van een behoorlijk, zo niet uitstekende, kwaliteit die zich vooral in een prima aanpak en een heldere schrijfstijl uitten", meldde de onafhankelijke jury, die bestond uit Joop Atsma, Lou Lichtenberg en Arie Verhoef. Zij beoordeelden hoe de journalistieke producten zich door hun leesbaarheid, nieuwswaarde, onderwerpkeuze, schrijfstijl, aanpak, kop, intro en opmaak duidelijk van andere producten onderscheidden. Naast het WeesperNieuws werden ook Het Kontakt Alblasserwaard (serie over hoe de verschuiving van overheidstaken in de praktijk uitpakt) en Het Urkerland (aangrijpend dubbelinterview over een tragisch verkeersongeluk) genomineerd voor de nieuwsbladjournalistiekprijs. De jury gaf een eervolle vermelding aan Eilanden Nieuws uit Goeree-Overflakkee voor een mooi gemaakt bewaarmagazine waarin met nieuwe invalshoeken werd teruggeblikt op de Watersnoodramp in 1953. De prijs voor beste nieuwsbladfoto werd gewonnen door Peter de Koning van Brabants Centrum met de processiefoto 'Heilig bloed in Boxtel'. De A.M. Bandaprijs voor het beste commerciële concept ging naar de Hoogeveensche Courant voor het project 'Vrouwen in Zaken'.

Demonstratie
Het WeesperNieuws was met een aantal mensen aanwezig op de NNP-dag. Niet alleen om vakgenoten te ontmoeten, maar ook om Pubble onder de aandacht te brengen. Dat is een programma waarmee de redacteuren, fotografen, verkopers en alle anderen bij het WeesperNieuws werken om de krant en de website te maken. Dat programma is ook beschikbaar voor andere uitgevers en kon zich meteen bewijzen, want direct na de prijsuitreiking kon het bericht met foto vanuit Arnhem op de website WeesperNieuws.nl worden geplaatst.