Marian van Ooijen (rechts) samen met twee bruidsmeisjes in een weiland in Eemnes.
Marian van Ooijen (rechts) samen met twee bruidsmeisjes in een weiland in Eemnes. Foto: Olivier Teepe

Marian van Ooijen reist de hele wereld over om mensen te trouwen

WEESP - Marian van Ooijen reist de hele wereld over om huwelijken te sluiten. Dat klinkt als een droombaan en voor de Weespse is het dat ook. Een paar jaar geleden gooide de voormalige communicatietrainer het roer om. De reden? Een nogal saaie huwelijksvoltrekking van een kennis. Dat kon veel beter en persoonlijker, vond ze.

door Marieke van Veen

Van Ooijen trok de stoute schoenen aan en informeerde bij de gemeente Weesp naar de mogelijkheden om Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) te worden. Ze kreeg de kans om een proefhuwelijk te doen.

"Ik kreeg een toga aan en de bode en een andere ambtenaar werden naar de trouwzaal geroepen als proefbruidspaar", blikt de Weespse terug. "Spannend dat ik het vond, ik wilde het zo graag goed doen. Toen de ceremonie klaar was, waren de felicitaties niet voor het bruidspaar maar voor mij! Het was me gelukt, ik mocht als trouwambtenaar voor de gemeente Weesp aan de slag."

Het eerste jaar kreeg Van Ooijen 'slechts' tien huwelijken toebedeeld: "Steeds dacht ik: kies mij, kies mij! Ik vond het zo geweldig". Inmiddels sluit ze zo'n vijftig huwelijken per jaar, mede omdat ze ook als zelfstandig trouwambtenaar huwelijken is gaan voltrekken. "Dat maakte de cirkel helemaal rond. Ik doe bij elk huwelijk mijn uiterste best, maar als zelfstandig trouwambtenaar heb je veel meer de kans om je in het bruidspaar te verdiepen en samen tijd door te brengen. De gesprekken zijn langer en ook wel intenser en ik neem ook contact op met naasten. Daarbij kiezen deze stellen vaak voor bijzondere locaties en dat maakt het nog persoonlijker."
Op een gegeven moment kwam het eerste verzoek voor een huwelijk in het buitenland. "In de Dordogne in Frankrijk, ik ben er met de auto naartoe gereden. Een ceremonie in het buitenland komt steeds vaker voor. Zo vlieg ik binnenkort voor de derde keer dit jaar naar Italiƫ voor een verbintenis. Er wordt getrouwd op de prachtigste locaties: kastelen, landhuizen, op het strand, ga zo maar door."

Bijzonder warme herinneringen bewaart ze aan een huwelijk in Eemnes, kort geleden. "Het budget was niet zo groot. Een persoonlijke ceremonie had hun prioriteit, de rest van het feest moest low budget. Juist daardoor werd het nog persoonlijker. Vriendinnen van de bruid verzorgden de hapjes, de trouwlocatie was een weiland. Hoge hakken waren geen optie en de gasten zat op strobalen. Wie naar het toilet moest, kon terecht in met bloemen versierde dixiecabines. Het was echt een geweldige dag." De ceremonie in de wei was overigens niet rechtsgeldig. Het bruidspaar had al eerder gebruik gemaakt van het gratis trouwen dat elke gemeente aanbiedt. "Maar voor dit stel voelde de ceremonie in dat weiland als het echte jawoord."

'Soms schuif ik de volgende dag zelfs aan bij het ontbijt'

Door die extra tijd met het bruidspaar, de bijzondere locaties en de soms meerdaagse reis naar het buitenland, voelt Van Ooijen zich meer bij deze huwelijken betrokken dan op het stadhuis het geval kan zijn. "Ik word vaak behandeld als een van de gasten. Je blijft toch ook eten, vragen ze dan. Soms schuif ik de volgende dag zelfs aan bij het ontbijt, haha."

Op locatie trouwen is een trend, maar de Weespse signaleert er meer. "Het hernieuwen van geloftes is nu heel populair. Als een huwelijk in een dip gezeten heeft, als een van de partners ziek is geweest of gewoon om te vieren dat je - in deze tijd waarin ook veel gescheiden wordt - je nog steeds gelukkig bent samen."