Alleen al voor de foto's is Wynanda Thompson een fan van weespernieuws.nl.
Alleen al voor de foto's is Wynanda Thompson een fan van weespernieuws.nl.

Nan in Canada checkt elke dag het Weesper nieuws

WEESP - Als Wynanda Thompson 's ochtends om 7.00 uur wakker wordt zet ze koffie en pakt ze de tablet erbij: even het laatste nieuws op weespernieuws.nl checken. Dat zullen vast meer mensen doen, maar het bijzondere is dat ze in Canada woont. Komt ze dan uit Weesp? Ook dat niet. Ze vindt Weesp gewoon een heerlijk stadje.

door Marieke van Veen

Wynanda ('zeg maar Nan') woont sinds 1946 in Fredericton, Canada. Ze werd in 1927 geboren als Wynanda Sloothaak in Naarden en groeide op in Bussum. Tijdens WO II ontmoette ze een Canadese militair, met wie ze zich verloofde.

Toen de oorlog voorbij was, stapten de twee in Bussum in het huwelijksbootje en ging Nan hem achterna naar Canada. Nan blikt terug op een fijne jeugd en heeft vooral warme herinneringen aan de bezoekjes aan Weesp. Die waren er vaak, want ze had hier familie wonen. "De molens langs de Vecht, de kleine straatjes in het centrum, de markt, de gezellige mensen, heerlijk! Ik kwam zo graag in Weesp."

Als je zo ver bij je familie vandaan woont, wil je graag contact houden. Toen ze net vertrokken was, was ze hiervoor aangewezen op brieven en telefoontjes. Lange tijd wilde ze niets van computers weten. Tot ze van kennissen een tablet cadeau kreeg. Vandaag de dag mailt en skypet de bijna 88-jarige Nan er op los. Ook heeft ze ontdekt dat bepaalde sites een waardevolle bron van informatie zijn als je wilt weten hoe het mensen en plaatsen vergaat.

Zo kwam ze op een dag ook terecht op weespernieuws.nl, de site waarop de redactie van deze krant de hele dag door het laatste nieuws brengt. De Canadese is een vaste bezoekster geworden: elke ochtend kijkt ze of er nog 'iets' in Weesp is gebeurd. "Zal ik solliciteren naar die post van wethouder Financiƫn?", grapt ze. Vooral de foto's bij de berichten vindt ze mooi. "Als ik die prachtige molens zie langskomen, schiet ik vol. Dan word ik overspoeld door heimwee." Nans echtgenoot is al dertig jaar geleden overleden, waarom is ze niet teruggekomen naar Nederland? "Omdat we drie dochters hebben gekregen die zelf ook weer kinderen hebben. Twee dochters wonen hier vlakbij, de jongste woont in Ontario."
De laatste keer dat ze in Nederland was is alweer zo'n twintig jaar geleden. Ze is toen zes weken in Weesp geweest, omdat ze hier nog neven en nichten heeft. "Er was toen natuurlijk veel veranderd en dat zal de afgelopen jaren alleen maar meer geworden zijn." Nan verwacht niet dat ze het hedendaagse Weesp nog een keer met eigen ogen zal zien. Want met name voor een hoogbejaarde dame is zo'n lange reis uiteraard erg kostbaar en vermoeiend.

Vandaag de dag mailt en skypet de bijna 88-jarige Nan er op los