Burgemeester Van Bochove is blij dat ook jongeren gewaardeerd worden voor hun inzet.
Burgemeester Van Bochove is blij dat ook jongeren gewaardeerd worden voor hun inzet. Foto: Ruth van Kessel

Wie krijgt een jeugdlintje?

WEESP - Ook Weesper jongeren die iets bijzonders doen of presteren worden vanaf nu in het zonnetje gezet: de gemeente eert ze met het Weesper Jeugdlintje, dat door de burgemeester zelf zal worden uitgereikt. Aanvragen kunnen vanaf nu worden ingediend.

door Ruth van Kessel

Het besluit tot de invoering van een jeugdlintje is al een jaar geleden door het vorige college genomen, maar nu zijn de criteria vastgesteld en kunnen Weesper jongeren voorgedragen worden voor decoratie. Burgemeester Bas-Jan van Bochove onderstreept het belang van het tonen van waardering voor juist ook jongeren: "We denken altijd aan volwassenen als er iets te waarderen valt, maar ook jongeren moeten de waardering krijgen die ze verdienen. Het is een teken vanuit de samenleving dat hun inzet wordt gezien en gewaardeerd. Die erkenning is goed voor iedereen, maar zeker ook voor jongeren. Die groeien daar nog meer van."

Wie?
Weesper kinderen en jongeren tot en met 21 jaar die zich voor langere tijd maatschappelijk inzetten komen in aanmerking voor het Weesper Jeugdlintje. Dat kan zijn omdat ze hulp bieden aan ouders, broers en zussen of aan ouderen en zieken. Maar ook een mooie actie voor een goed doel of de organisatie voor een buurtactiviteit kan met het jeugdlintje worden gewaardeerd. Ook wordt de decoratie uitgereikt aan kinderen en jongeren die een bijzondere en/of heldhaftige daad hebben verricht of een andere maatschappelijke prestatie hebben neergezet. "Dat kan op elke schaalgrootte, zolang het maar maatschappelijk relevant is en structureel van aard", legt de burgemeester uit. "De belangeloze inzet bij een vereniging, door hulp mogelijk maken dat iemand met een beperking toch kan sporten, wekelijks voorlezen aan een buurkind waarvan de ouders daar niet toe in staat zijn: bedenk het maar, er gebeurt zo veel moois in de samenleving. Het is goed dat we daar oog voor hebben. Het college zal in elke situatie opnieuw een afweging maken of iemand in aanmerking komt. Het Jeugdlintje is niet zomaar een onderscheiding, de afwegingen worden heel zorgvuldig gemaakt. Zo houdt het haar waarde."

Lintje is medaille
Het Weesper Jeugdlintje is een zilveren medaille aan een blauwwit lint. Daarnaast ontvangt de decorandus een oorkonde en wordt zijn of haar naam toegevoegd aan de Weesper Eregalerij. De gemeente beschouwt de laureaat als ambassadeur voor Weesp en zal incidenteel een beroep doen op de ervaringen van die persoon. Burgemeester Van Bochove licht toe: "In het kader van citymarketing willen we Weesp op een breed vlak promoten. Je zoekt dan als gemeente naar mensen die beeldbepalend zijn voor de stad. Dat kunnen dus ook jongeren zijn als voorbeeld van hoe we in de Weesper samenleving met elkaar omgaan. Het is dus fijn dat we deze waardevolle mensen op deze manier op het spoor komen."

Webformulier
Iedere inwoner van Weesp kan een jongere voordragen voor decoratie, zolang hij of zij maar geen familie is. Dat kan heel eenvoudig via een formulier op de website van de gemeente Weesp. Het college van burgemeester en wethouders toetst of iemand aan de criteria voldoet en als dat het geval is wordt het lintje aangevraagd. Wanneer het dan wordt uitgereikt is afhankelijk van de situatie, maar gedacht wordt om dagen als de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november of de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december aan te grijpen voor een feestelijke uitreiking. De nieuwjaarsreceptie zou ook een mooie gelegenheid kunnen zijn, dat wordt per situatie beoordeeld.

'Het Weesper Jeugdlintje is een belangrijke onderscheiding'

Decoratiebeleid
Het jeugdlintje maakt deel uit van het decoratiebeleid van de gemeente. Naast het Weesper Jeugdlintje zijn de eretekens Erespeld, Erepenning, Vrijwilligersmedaille en Sportpenning manieren om aan meer Weespers waardering te tonen voor hun inzet binnen Weesp. De laureaten worden als ambassadeur voor hun stad gezien.

De richtlijnen en procedure voor aanvragen verschijnen binnenkort op de website van de gemeente Weesp: www.weesp.nl.