Hier geeft Weesp in 2015 geld aan uit. De bedragen zijn in miljoenen euro's.
Hier geeft Weesp in 2015 geld aan uit. De bedragen zijn in miljoenen euro's.

Hier geeft Weesp geld aan uit

WEESP - De gemeenteraad stelt donderdagavond (morgen) de gemeentelijke begroting voor volgend jaar vast. Er wordt meer dan 40 miljoen euro uitgegeven.

door Christian Pfeiffer

Een kijkje in de gemeentelijke uitgaven van volgend jaar. Wel met een klein voorbehoud, omdat de begroting pas donderdag officieel wordt vastgesteld kunnen er nog (kleine) veranderingen zijn.

Stadsbeheer
Zoals goed te zien is in het diagram geeft Weesp volgend jaar het meeste uit aan Stadsbeheer, Verkeer en Vervoer. Bijna tien miljoen euro. Hier valt alles in het openbaar gebied onder. Denk aan onderhoud aan plantsoenen, lantaarnpalen en onderhoud aan bruggen en wegen. Ook wordt er opgeknapt: zo wil de gemeente de Kuyperlaan, Visserlaan en de straten daaromheen volgend jaar opnieuw bestraten.

Sociale voorzieningen
Bijna 8 miljoen euro is de gemeente kwijt aan Sociale Voorzieningen. Daar vallen bijstand, WWB en alle andere voorzieningen in het sociaal domein onder. Een roerige post. Veel taken van het Rijk worden bij de gemeente ondergebracht.

WMO
De gemeente verwacht door alle veranderingen volgend jaar bijna 2,5 miljoen euro extra kwijt te zijn aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Er wordt 6,9 miljoen euro gereserveerd voor hulp voor mensen met een beperking.

Fors meer geld is de gemeente kwijt aan de Jeugdzorg

Onderwijs en Sport
Scholen en sport in Weesp slokken 4 miljoen euro op. Nieuw is dat de gemeente wil gaan investeren in onderwijsachterstanden. Bij sport wordt ingezet op het mogelijk maken van het halen van een zwemdiploma voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen.

Algemeen Bestuur
3,5 miljoen euro trekt de gemeente volgend jaar uit voor het bestuur van de stad. Het college van B en W kost volgend jaar een miljoen euro. Vanaf 2013 is die kostenpost met ruim 200.000 euro gestegen: Weesp heeft nu vier wethouders in plaats van drie.

Jeugd
Vorig jaar nog een klein deel van de Weesper begroting, maar voor volgend jaar trekt de gemeente 3,2 miljoen euro uit voor de jeugd. Dat heeft te maken met het feit dat de gemeente vanaf 1 januari verantwoordelijk wordt voor de jeugd. Nu nog een taak van het Rijk.

Bouwen en Milieu
Bestemmingsplannen, vergunningen, de Laurentiuskerk, jongerenhuisvesting. Allemaal geld dat wordt uitgegeven onder de post Bouwen en Milieu. Bijna 3 miljoen euro voor volgend jaar. De bouwplannen in de Bloemendalerpolder worden volgend jaar verder uitgewerkt.

Openbare Orde
1,8 miljoen euro trekt de gemeente voor volgend jaar uit voor Openbare Orde en Veiligheid. Gedacht moet worden aan preventieve campagnes bijvoorbeeld tegen inbraken en controle tijdens evenementen zoals het Sluis-en-bruggenfeest.

Cultuur, Recreatie, Toerisme en Economische Zaken
Een veelomvattende post met bijna het laagste budget van de gemeente: 1,2 miljoen euro voor een scala aan doelen. Van de bibliotheek, kunst, de City of Wesopa en het Gemeentemuseum tot aan de Starterslening voor jongeren die een huis willen kopen.

Financiƫn
Met 400.000 euro aan uitgaven de kleinste post. Maar wel een hele belangrijke. Zo valt hier onder meer de Algemene Reserve van Weesp onder, de gemeentelijke spaarrekening. Weesp heeft ruim 11 miljoen euro op de bank staan.

Niet meer kwijt
Weesp heeft met deze begroting de zaken financieel aardig voor elkaar. De ozb hoeft niet omhoog (alleen inflatiecorrectie) en de gestelde bezuinigingen van voorgaande jaren zijn gehaald. De keerzijden zijn dat er bijna geen geld is voor nieuw beleid.

De raadsvergadering begint donderdag om 20.00 uur en is live te volgen via WeesperNieuws.nl.