Door heel Weesp staan steigers met spandoeken 'Ymere Vernieuwt.'
Door heel Weesp staan steigers met spandoeken 'Ymere Vernieuwt.' Foto: Christian Pfeiffer

Ymere knapt meer dan 1200 woningen op

WEESP - Meer dan 1200 huizen die worden opgeknapt: Ymere pompt bakken met geld in Weesp. Dit jaar bijna 8 miljoen euro en volgend jaar nog eens 10 miljoen euro. Allemaal onder de noemer 'Ymere vernieuwt'.

door Christian Pfeiffer

1 maart. Toen ging De Woningbouw in Weesp op in het veel grotere Ymere. De Woningbouw was te klein geworden om als zelfstandige woningcorporatie door te gaan. Enorme investeringen waren nodig om de kwaliteit van de huizen in Weesp weer op een acceptabel niveau te brengen. Geld dat de Woningbouw niet had. Ymere wel. De inhaalslag is begonnen.

Kees Kunst van Ymere Weesp gaf vorige week op Radio Weesp uitleg. "We zijn als Woningbouw enkele jaren geleden al begonnen met het in kaart brengen van onze woningvoorraad. Dat hebben we na de fusie met Ymere bijgesteld. Er zijn drie categorieën uitgekomen. We hebben huizen die niet meer bij ons beleid passen en die we willen verkopen, we hebben huizen die een achterstand in het reguliere onderhoud hebben en we hebben huizen die te oud zijn en die we op termijn willen slopen", vertelt Kunst.

De afgelopen tijd verschenen in Weesp op veel plekken steigers met bouwvakkers erop en een spandoek 'Ymere vernieuwt'. Het is het begin van de operatie die voor de komende jaren op het programma staat. Eerst worden de huizen aangepakt die een gewone achterstand in onderhoud hebben. "Dat kan van het plaatsen van brandmelders tot het vervangen van kozijnen zijn. Van klein tot groot werk", aldus Kunst. Werk waarvan bekend was dat het moest gaan gebeuren.

De ambitieuze plannen die De Woningbouw bij de fusie had, moeten wel iets worden getemperd door de economische crisis: de investeringen in vastgoed zijn door de crisis minder waard geworden en de woningcorporaties moeten extra belastingen afdragen aan het Rijk. "Voor Ymere praten we dan over 200 tot 300 miljoen euro. Dat geld moet ergens vandaan komen." De plannen gaan wel door, maar de geplande termijn is iets opgerekt.

Ook in Aetsveld moet asbest worden verwijderd

Er wordt gewerkt naar een punt in 2018. Dan wordt er gekeken welke delen van de woningvoorraad herontwikkeld gaan worden. Slopen en nieuwbouw dus. Eén project is al eerder aan de beurt.

Nog deze maand wordt begonnen met het verwijderen van asbest uit de lege Kostverlorenflat. Dat werk gaat door tot januari. In februari moet het slopen van de flat dan echt gaan beginnen. Uiteindelijk moeten naast winkelcentrum Hogeweij eengezinswoningen worden gebouwd. "En daarbij kijken we naar de Papelaan. De huizen die we daar hebben gebouwd voldoen aan ons kwaliteitsbeeld."
Een apart verhaal in de opknapbeurt zijn een aantal woningen in Aetsveld. Daar is asbest gevonden. Door de steeds strenger wordende regelgeving moet dat asbest eerst verwijderd worden voordat er onderhoud aan de huizen kan worden gepleegd. Ymere is druk in overleg met de huurders over de situatie. Niet alle huurders zien het namelijk meteen zitten om het asbest te laten verwijderen.

Ook wordt Ymere Weesp steeds meer benaderd door huurders die hun huis willen kopen. "We kijken per aanvraag of dat binnen onze richtlijnen valt. Het mogen alleen huizen zijn die boven de sociale huurgrens vallen."