Rutte op bezoek in Villa Oki.
Rutte op bezoek in Villa Oki. Foto: Bob Awick

'Ik sta te trillen van de zenuwen'

BUSSUM - Wat waren ze zenuwachtig, de bewoners van Villa Oki aan de Eslaan. In hun mooiste kleding stonden ze zaterdagmiddag al uren te wachten op de komst van minister-president Mark Rutte. Het was duidelijk dat de begeleiders de jongvolwassenen met een beperking goed hadden voorbereid. Titus deed dan ook zeer beleefd de deur open om het bezoek welkom te heten.

door Jessica de Jong

Julie heeft een rood jasje aan gedaan. Ze staat de trillen van de zenuwen. "Wat een eer dat Mark Rutte komt", zegt ze. Ze pakt mijn handen vast om te laten voelen hoe erg ze trilt. Ondertussen wordt de VVD-voorman de woonkamer ingeleid. De mouwen van zijn lichtblauwe overhemd heeft hij opgestroopt, hij heeft er duidelijk zin in. Titus grijpt zijn moment en biedt Rutte een kopje koffie aan. Ondertussen vertelt Carla van der Ree meer over Villa Oki. Dat het project er gekomen is op initiatief van ouders en dat vele bedrijven, ondernemers en buurtbewoners zich hebben ingezet om het project tot stand te brengen. Het paradepaardje valt zichtbaar in de smaak bij Rutte.
VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten: "De VVD ondersteunt dit initiatief van harte omdat dit een mooi voorbeeld is van zorg die dichtbij de mensen is georganiseerd en waarbij de ouders zelf de zorg voor hun kind hebben uitgezocht.' Het historische pand is modern ingericht en zit vol technische snufjes. Rutte vraagt een aantal bewoners hoe lang ze er al wonen en hoe ze het vinden. Dat Villa Oki midden in het dorp staat en de bewoners deel uitmaken van de samenleving, valt goed bij de minister-president. Hij wil verder weten of de bewoners werken, hoe de dagbesteding is geregeld en hoe een en ander financieel tot stand komt met de persoonsgebonden budgetten. Dan is het tijd om de slaapkamers te laten zien. De kamer van Nino, die in een rolstoel zit, blijkt erg bijzonder te zijn. Aan de muur hangen posters met blote vrouwen en ook is het duidelijk dat Ajax zijn lust en zijn leven is. Er is een tillift die over het plafond loopt waarmee hij vanuit de aangrenzende badkamer zo naar zijn bed getild kan worden. "Jezus, wat gaaf", laat Rutte zich uit. Of hij zelf even het liftje wil proberen wordt er gelachen. Maar daar is geen tijd voor, Rutte moet weer verder. In de gang vertelt hij nog snel dat hij hoopt dat veel mensen naar de stembus zullen gaan op 18 november en dat hij goede hoop heeft dat zijn partij groot zal blijven in wat hij het 'VVD-bolwerk' noemt. "Ik heb alle vertrouwen in de lokale VVD-gezichten met Miriam van Meerten als wethouder van Naarden voorop." Tot slot is er nog een groepsfoto met de bewoners van Villa Oki. Bewoonster Gwen gaat snel naast Rutte staan. Ze zwaaien hem uitbundig uit als hij in een busje stapt op weg naar de volgende locatie in het dorp. Daar aangekomen wordt hij in no time omringd door mensen die met hem op de foto willen, hem iets aanbieden of gewoon een kort praatje willen maken.
In totaal duurde het bezoek van Mark Rutte een uur, waarvan een half uur in Villa Oki, maar de bewoners zullen er nog lang over napraten.

Mark Rutte schudt handen in het dorp.