De boot, of wat er van over is.
De boot, of wat er van over is. Foto: Gemeente Muiden

Prehistorische Brediusdriehoek

Muiden was er niet, Naarden en Bussum niet en van Gooise Meren had helemaal niemand nog gehoord. In Muiden is deze zomer een boomstamboot uit de ijzertijd gevonden. En die is echt zo oud als men dacht, zo werd gisteren duidelijk.

Nader onderzoek op het Brediusterrein heeft uitgewezen dat de boomstamboot die eind augustus op dit terrein werd gevonden daadwerkelijk dateert uit 700 voor Christus. Deze vondst is zeer zeldzaam, aangezien er in heel Nederland slechts tien boomstamboten uit deze tijd bekend zijn.

De gemeente Muiden is nu in contact met onder meer de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om te kijken wat de vervolgstappen zijn. Het liefst wordt de boomstamboot geborgen en geconserveerd voor de toekomst. Er wordt daarom nu onderzocht of de conditie van de boot voldoende is om deze op te graven en tentoon te stellen voor publiek.

Over de boomstamboot
Eind augustus werd bij archeologisch veldonderzoek op het Brediusterrein, in het kader van de voorbereidende werkzaamheden voor de zandophoging voor de voetbalvelden, een bijzondere vondst gedaan: een boomstamboot van 6.50 meter lang en 80 cm breed uit de ijzertijd (circa 700 voor Christus). De vermoedelijke hoogte bedraagt 40-50 cm.