Er liepen 1300 wandelaars uit alle windstreken mee.
Er liepen 1300 wandelaars uit alle windstreken mee. Foto: Gerard Smit

Gooise wandelvierdaagse daverend succes

Sport

LAREN - De twaalfde Gooise wandelvierdaagse beleefde afgelopen zaterdagmiddag een mooi en ontroerend slotakkoord.

Met een daverende ovatie werden de meer dan 70 vrijwilligers in de grote feesttent bij SV Laren door alle wandelaars beloond voor hun tomeloze inzet gedurende vier prachtige wandeldagen in en rond Laren. 

De 1300 wandelaars uit alle windstreken liepen maar liefst 9.500 euro bij elkaar, waarvan vier goede doelen uit de regio mogen profiteren. 

Waardecheques
Aan burgemeester Nanning Mol van Laren, die zelf een dag had meegelopen, de eer om de waardecheques uit te reiken.

Hij reikte de volgende cheques uit: 5.000 euro voor SV Laren, al twaalf jaar gastheer van het wandelevenement, 2.500 euro voor het Goois Natuur Reservaat, 1.500 euro voor Scouting Raboes, die het legioen bij de intocht verwelkomde met oranje gerbera’s, en 500 euro voor de Eemnesser jostiband Egwel, die een swingend optreden had verzorgd bij het Huis van Eemnes.

Agendaverplichtingen
“Helaas moest ik vanwege agendaverplichtingen mijn tocht eerder afbreken, maar volgend jaar ben ik er zeker bij en loop ik de dertig kilometer”, beloofde de burgemeester.

Deze sprak ook zijn waardering uitsprak voor zoveel belangeloze inzet van alle vrijwilligers. “Zonder jullie is er geen vierdaagse!” 

Inbraak
Enige smet op het evenement was de hondsbrutale inbraak in de buitenbar van de feesttent in de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij ook vernielingen werden aangericht.

“Gelukkig hebben we dit zooitje ongeregeld op camera staan, zodat ze hopelijk snel gepakt worden”, zei de voorzitter van de wandelclub Tim Bitter in een reactie.

Vrolijke gezichten
Voor het overige louter vrolijke gezichten, zoals bij Dorien Obdeijn (59) en John Schrijvers (62) uit Roelofarendsveen, die samen met hun hondje Roxi de 4x20 kilometer liepen.

“Dat wil zeggen, Roxi loopt de 4x10, want zij zit de helft van de tocht in de rugzak van Dorien met haar eigenwijze koppie er bovenuit”, lacht John.

Privérondleiding
“Onderweg kregen we zomaar spontaan een privérondleiding met koffie over het Larense landgoed Nardinclant van de hartelijke bewoonster. Dat bedenk je toch niet?”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Hondje Roxi liep ook mee. Foto: Gerard Smit

Tineke Nieuwendijk (74), bijnaam ‘Tien Tippel’, uit Waverveen liep samen met vriendin Mirjam van de Meer (65) uit Uithoorn, maar maakte een lelijke smak bij ‘t Bluk.

Gehecht
“Gelukkig heeft de EHBO mij keurig gehecht. Wij komen zeker terug”, verzekert het duo, want “het Gooi is supermooi.”

De Brabantse wandelvriendinnen Jet van Soest (67) uit Heeswijk Dinther, Annie de Vries (67) en Nelly van Oijen (69) uit Gemert zijn ervaren vierdaagselopers en vol lof over de fantastische omgeving en de vlekkeloze organisatie van de Gooise vierdaagse.

“Vroeger liepen we de 30 kilometer, maar ja, je wordt een dagje ouder hè. Daarom kiezen we nu voor de 20 kilometer.” 

Voor het eerst
De Westfriese broers Ton (72) en Cor (73) Laan uit Nibbixwoud en Zwaagdijk hebben tientallen jaren in Alkmaar gelopen en zijn voor het eerst in Het Gooi.

“Het is hier puur genieten, je hebt niet eens een routebeschrijving nodig, je kan zo op de pijlen lopen. We komen zeker terug, ook vanwege de gemoedelijke sfeer.” 

Hitte
De zwaarste wandeldag was de donderdag, toen de hitte genadeloos op het wandelpeloton neersloeg. Tim: “Een paar lopers waren bevangen door de warmte en hadden EHBO-verzorging nodig.”

“Via de app en de mail hebben we de deelnemers toen ook opgeroepen veel water te drinken. De meesten, vooral de lange afstandslopers, waren bij terugkeer behoorlijk uitgeteld. Sneu voor troubadour Leon Lutterman, die daardoor voor een halflege tent moest optreden.”

Vrolijke noot
Op woensdag, de eerste wandeldag, zorgde shantykoor De Speuit uit Laren bij terugkomst in de feesttent voor de vrolijke noot en vrijdag pakte troubadour Arnoud Kas de tent in met zijn met zijn gevarieerde repertoire.

Een luidkeels ‘Lang zal hij leven’ weerklonk zaterdag toen de 88-jarige Nico Fredriks uit Wormerveer over de streep kwam. De krasse jarige liep de Gooise vierdaagse al zeven keer als voorbereiding op de Nijmeegse die hij 27 keer voltooide. 

“Ik liep altijd met mijn partner, die een half jaar geleden is overleden. Maar nu heb ik in Martin Döbelman een fijne wandelvriend, die mij in Weesp ophaalt van de trein en heen en weer naar Laren brengt. Prachtig toch?” 

Voldaan gevoel
Tim kijkt met een voldaan gevoel terug op het wandelevenement. “Je merkt dat het allemaal weer op gang moet komen na de drie coronajaren. Hopelijk kunnen we de opwaartse lijn in de komende jaren weer oppakken.”

Een enorme plensbui luidde in de avonduren de laatste wandeldag uit, maar toen waren alle deelnemers moe maar voldaan allang op de thuisreis.

Uit de krant