Dit soort terreinborden worden vervangen.
Dit soort terreinborden worden vervangen. Foto: GNR

GNR vervangt alle ingangen van Gooise natuurgebieden met nieuwe terreinborden: ‘Geen visitekaartje om trots op te zijn’

Natuur & Milieu

BEL - Alle ingangen van het Goois Natuurreservaat (GNR) krijgen een geheel nieuwe uitstraling. De huidige verzameling borden bij de ingang maakt plaats voor één terreinbord met actuele toegangsvoorwaarden in een nieuwe huisstijl. 

Er komen 2.000 nieuwe terreinborden, verspreid over ruim 840 ingangen, in het Goois Natuurreservaat. “Wij beginnen aanstaande donderdag 11 april met deze grote operatie, en naar verwachting duurt het anderhalf jaar voordat alle borden zijn vervangen”, laat Ines van Hees van GNR weten. De financiering van de nieuwe terreinborden is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij via de Stichting Steun Goois Natuurreservaat.

Duurzame materialen

De huidige bebording heeft vijftig jaar dienstgedaan. “In de loop der jaren zijn de regels binnen het terrein flink veranderd. Jarenlang hebben we het opgelost door borden bij te plaatsen of extra stickers te plakken. Op veel plekken hebben we daardoor nu te maken met een scala aan borden bij de ingangen van de natuurgebieden. Voor de bezoeker vaak onduidelijk en met weinig attentiewaarde. Voor het GNR geen visitekaartje om trots op te zijn”, aldus Van Hees.

Ze vervolgt: “We hebben gekozen voor duurzame materialen zoals houten palen en rijstvlies. Rijstvlies is gemaakt van biologisch restafval en heeft een zeer lange levensduur. Het plaatmateriaal heeft de uitstraling van hout, maar heeft sterkere eigenschappen. Zo heeft het materiaal geen last van noesten, scheuren en is bestand tegen de schadelijke gevolgen van zon, regen en sneeuw. De huidige aluminium borden worden gerecycled.”

Entreeborden

Bij de grote ingangen komen ook entreeborden. “Hiermee heten we de bezoekers welkom in onze natuurgebieden. Bij de ingang van natuurgebieden Zanderij Crailoo en Fransche Kamp staan de eerste entreeborden en bij de andere ingangen van de grotere natuurgebieden, zoals de Tafelbergheide, Hoorneboegse Heide of het Spanderswoud, komt ook een ‘welkomstbord’ te staan.”

Uit de krant