de Lindenhoeve.
de Lindenhoeve. Foto: HKL

Lezing over Duitse bezetting in Laren tijdens WO II

Historie

LAREN - Historicus Pieter Hoogenraad houdt op donderdagavond 2 mei om 20.00 uur een lezing over de bezettingstijd in het Gooi in de Lindenhoeve, het centrum van de Historische Kring Laren (HKL). Hij gaat daarbij vooral in op de gebeurtenissen in Laren en Hilversum.

Hoogenraad schreef het boek De Polar Bear Divisie en de bevrijding van Hilversum en was een van de makers van de film Hilversum Bezet en Bevrijd, die op 4 en 5 mei weer wordt vertoond in het Hilversumse Filmtheater.

NSB-burgemeester

In mei 1940 vond de Duitse inval plaats. Plekken als Laren en Hilversum kregen een NSB-burgemeester, Joodse inwoners werden in de vernietigingskampen vermoord en het verzet pleegde sabotagedaden. Bij bombardementen vielen onder de bewoners talloze slachtoffers. De hoogste Duitse militair in ons land, generaal Christiansen, vestigde zich met zijn staf in Hilversum. Hoogenraad vertelt tijdens de lezing alles over de bezetting in deze Gooise gemeenten.

Berg-Stichting

De tentoonstelling over de Berg-Stichting, die gemaakt is door kinderen van de derde klassen van Laar & Berg, zal in de Lindenhoeve op zaterdag 4 mei officieel geopend worden door Ineke Hilhorst, initiatiefnemer van het Monument voor de Joodse kinderen. Zij houdt dan een lezing over de Berg-Stichting en de 48 kinderen die in de oorlog zijn gedeporteerd en vermoord.

Uit de krant