Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Zorgen over schrappen Gooise buslijnen alleen maar groter geworden'

Buurt / wijk

LAREN - Het is nog altijd niet ondenkbaar dat enkele buslijnen in 't Gooi en de Vechtstreek over enkele jaren verleden tijd zijn. Hoewel er nog helemaal geen definitief besluit op tafel ligt, sluiten Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland niet uit dat bij de nieuwe concessie voor het busvervoer in 2021 in 't Gooi buslijnen worden geschrapt.

Dit blijkt uit hun antwoorden op schriftelijke vragen van SP-statenlid Marnix Bruggeman. De socialist luidde in oktober de noodklok toen tijdens een presentatie van het door GS ingehuurde adviesbureau Goudappel Coffeng het plan op tafel lag om tien buslijnen in deze regio geheel of gedeeltelijk op te heffen. Gedeputeerde Elisabeth Post van verkeer was er vervolgens als de kippen bij om de Gooise verkeerswethouders 'gerust te stellen' en te zeggen dat nog geen voorstellen liggen voor het schrappen van buslijnen.

De bussen waar Bruggeman zich zorgen over maakt zijn stadsbuslijnen 1, 2, 3 in Hilversum, 100/101 Huizen busstation – Huizermaat –Blaricum Carpoolplaats, 104 Hilversum Neuweg/Havenstraat - Kolhornseweg - Zonnestraal/Zonnehoeve en 105 door de Hilversumse Meent. Verder zouden de 107 over de Huizerweg in Bussum en langs het Media Park in Hilversum, 108 Laren Vredelaan - Laren Schuilkerkpad - Laren Brink – Huizen 't Merk en 109 Eemnes Noordersingel - Wakkerendijk - Hilversum moeten 'vrezen' voor hun voortbestaan. 

Bruggeman, die destijds een standje kreeg van GS voor het 'lekken' van deze schijnbaar geheime informatie, meent dat de buspassagiers in 't Gooi nu al moeten weten 'wat hun boven het hoofd hangt'. De antwoorden van GS op zijn schriftelijke vragen stellen hem nu allerminst gerust. "Gedeputeerde Post zat bij die presentatie (van Goudappel Coffeng, red.). In het stuk dat we toegestuurd kregen staat het zwart op wit. Mijn zorgen over de dreigende opheffing van buslijnen in 't Gooi zijn door de antwoorden alleen maar groter geworden. Gedeputeerde staten ontkennen op geen enkele manier dat die er gaan komen."

In de antwoorden verwijzen gedeputeerde staten naar een provinciaal beleidsstuk uit 2012, de 'Visie OV 2020'. Daarin staat dat alleen drukke lijnen over hoofdroutes ('stroomlijnen') overblijven. 'Wijk-ontsluitende' lijnen mogen verdwijnen. Bruggeman: "Dat is precies wat er bij de nieuwe concessie Noord-Holland Noord afgelopen zomer ook is gebeurd. Een aantal bedreigde lijnen in 't Gooi staan in die OV-visie zelfs als stroomlijnen ingetekend. In hun antwoorden willen gedeputeerde staten zelfs niet eens garanderen dat deze stroomlijnen in 't Gooi gespaard blijven."

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant