Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente Blaricum is door rechter op haar vingers getikt

Buurt / wijk

BLARICUM - De gemeente Blaricum is vrijdag op haar vingers getikt door de bestuursrechter. Volgens de gemeente zouden bewoners van het Laantje van Alberts een omgevingsvergunning nodig hebben voor de aanleg van twee parkeerplaatsen, maar de bestuursrechter trekt dit in twijfel.

De bewoners procederen al twee jaar om de parkeerplaatsen achter hun woning te verleggen naar de zijkant. De omgevingsvergunning, die zij volgens de gemeente nodig hebben, werd hen door dezelfde gemeente tot op heden geweigerd. De bewoners tekenden bezwaar aan en naar nu blijkt terecht. Want voor de aanleg van de parkeerplaatsen op dit bouwperceel is zeer waarschijnlijk geen omgevingsvergunning nodig. 

Starre houding

De bestuursrechter stak vrijdagmiddag haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken. “Waarom is de gemeente zo rigide? Het gaat hier om 25 centimeter!” De rechter kijkt de vertegenwoordiger van de gemeente vragend aan. Zij begrijpt de starre houding van de gemeente niet om de bewoners toe te staan de parkeerplaatsen van achter het huis te laten verleggen naar de zijkant van de woning. 

Wooncomfort vergroten

Voor de bewoners zou dit het wooncomfort vergroten. Zo kunnen zij dan gebruik maken van de garage, wat nu niet kan, krijgen zij er een stuk tuin bij en is het volgens de bewoners veiliger om in- en uit te parkeren. De vertegenwoordiger van de gemeente bestrijdt dit laatste. Een stedenbouwkundige heeft uitgerekend dat bij verplaatsing van de parkeerplaatsen naar de zijkant de ruimte 25 centimeter te smal is om veilig in- en uit te stappen. Daarnaast is parkeren aan de zijkant gevaarlijker dan op de plek achter de woning bij de Zuiderzeedreef. 

Onoverzichtelijk en gevaarlijk

Ook dit argument snijdt volgens de rechter, en de bewoners, geen hout. De parkeerplaatsen aan de zijkant liggen aan een doodlopend laantje, terwijl de parkeerplaatsen nu aan de veel drukkere Zuiderzeedreef liggen. Volgens de bewoners is juist het in- en uit parkeren aan de Zuiderzeedreef onoverzichtelijk en gevaarlijk. Parkeren aan de zijkant van het huis is volgens hen veel veiliger. 

“Het blijft een niet te begrijpen beslissing van de gemeente”, aldus de rechter. Over zes weken maakt de rechter bekend of de gemeente terecht de omgevingsvergunning, die de bewoners hebben aangevraagd voor het verleggen van de parkeerplaatsen, heeft afgewezen. Een goed verstaander had tijdens deze zitting slechts een half woord nodig om te weten wat de beslissing van de rechter over zes weken zal zijn.

Uit de krant