De tennisbanen in Eemnes.
De tennisbanen in Eemnes. Foto: Google Maps

GeluidBuro bevestigd mogelijke geluidoverlast padelbanen Eemnes

Buurt & wijk

EEMNES - Onderzoek van het geluidBuro bevestigt wat bewoners van de Minnehof vreesden: de padelbanen die Tennisvereniging Eemnes wil aanleggen zijn in strijd met de geluidsnormen. 

Volgens bewoner Ruud de Ruiter probeerde de gemeente het stil te houden: “Een publicatie in de Rotonde van 25 maart beweerde dat geen stukken kunnen worden opgevraagd over een verplichte melding door de tennisvereniging over de padelbanen. Maar gelukkig is er een Wet openbaarheid van bestuur.” 

Glashelder
Het onderzoeksrapport is lastig te lezen vanwege alle cijfertabellen over decibel belastingen op woningen in de omgeving. Maar de conclusie van het rapport, zijn volgens hem glashelder.

“De geluidbelasting voor de woningen aan de Minnehof is hoger dan de wettelijke normen. Om dat tegen te gaan is volgens het bureau een geluidscherm nodig van 60 meter lang en 4,5 meter hoog. Dat wordt prijzig.” De overblijvende remedie is een maatwerk-voorschrift met hogere normen. 

Nep-oplossing
“Omwonenden worden gek van het geluid, maar de overheid komt met een nep-oplossing: nieuwe normen. Niet voor niets is er de richtlijn van de Nederlandse Stichting Geluidhinder (NSG) om tenminste een afstand van 200 meter aan te houden tussen woningen en padelbanen”, aldus Ruud de Ruiter.

De nieuwe gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het tennispark, mede naar aanleiding van bezwaarschriften van omwonenden en seniorenvereniging BasBEL. Ruud de Ruiter hoopt dat de nieuwe gemeenteraad niet morrelt aan de normen maar nadenkt over verplaatsing van het tennispark.

Uit de krant