Jan Stern loopt vanaf 25 maart langs de deuren met een collectebus.
Jan Stern loopt vanaf 25 maart langs de deuren met een collectebus. Foto: Jaco Klamer

Collecte van hulporganisatie ZOA: ‘In actie voor noodhulp en wederopbouw in Syrië en Oekraïne’

Mensen

EEMNES - Hulporganisatie ZOA collecteert van maandag 25 maart tot een met zaterdag 30 maart voor noodhulp en wederopbouw in landen als Oekraïne en Syrië. “Hulp in deze landen is hard nodig”, stelt Jan Stern, coördinator van de ZOA-afdeling Eemnes.

“Je zal maar in één klap alles kwijtraken: je huis, je baan, je naasten”, begint Stern te vertellen. “Het is hartverscheurend dat mensen door een alles verwoestende aardbeving, zoals in Syrië, niets meer hebben. Of door de oorlog in Oekraïne.”

Verlies van familie of vrienden

Hij vervolgt: “Het zou je maar overkomen dat je woning nog slechts een ruïne is en dat je daardoor op straat belandt, je verliest je familie of vrienden, je man of zoon moet met gevaar voor eigen leven vechten voor het land of je kunt geen geld meer verdienen.”

ZOA zet zich op verschillende manieren in voor mensen die lijden onder natuurgeweld of oorlog. De organisatie zorgt bijvoorbeeld  voor onderdak, voedsel, water, traumazorg en ze herstellen kapotte huizen. Dit doet het initiatief in dertien landen in Oost-Europa, Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. “De organisatie blijft in het getroffen gebied totdat de bevolking weer zelfstandig verder kan”, legt de coördinator uit.

Collectebus aanmaken

In de week van 25 maart zullen vrijwilligers van de stichting met een collectebus langs de deuren gaan om geld op te halen. “Ook kun je eenvoudig zelf een digitale collectebus aanmaken om het te delen met familie, vrienden of collega’s. Zij kunnen die collectebus dan ook weer delen zodat zoveel mogelijk mensen een bijdrage kunnen leveren”, aldus Stern. Een digitale collectebus aanmaken kan via www.digicollect.zoa.nl.

Meer informatie over de actie of wilt u zelf aan de deur collecteren? Stuur dan een WhatsApp-bericht of bel Jan Stern via: 06-16931993. 

Uit de krant