Eerste statushouders arriveren in Tergooi.
Eerste statushouders arriveren in Tergooi. Foto: Vranz VanMaaren

Eerste statushouders arriveren in Tergooi: ‘Het is geen gevangenis’

Mensen

BLARICUM - Ondanks de rechtszaak die een groepje bewoners uit Blaricum eerder aanspande tegen de opvang van 250 statushouders in het voormalig Tergooi ziekenhuis in Blaricum is de asielopvang nu toch echt een feit.

De eerste statushouders zijn gisteren gearriveerd in het oude ziekenhuis. De vluchtelingen hebben een voorinburgering bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gehad, en zullen hun verdere inburgering afronden terwijl ze hier verblijven. Onderdeel van deze verplichte inburgering is onder andere een taalcursus en een examen in ‘Kennis van de Nederlandse Maatschappij’ (KNM). Verder krijgen de statushouders hulp bij het zoeken van een baan. Het is de bedoeling dat ze op termijn een huurwoning in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek toegewezen krijgen.

‘Geen gevangenis’

Het groepje bewoners die eerder een rechtszaak aanspande, is vooral bang voor de overlast die de statushouders zullen veroorzaken. “Naast de verplichte onderdelen van het inburgeringstraject, kunnen we ze niet binnen houden. Het is geen gevangenis”, benadrukt een woordvoerder van COA. Tijdens de eerste weken vervult de inburgering een dagvullend programma, maar naast de verplichte onderdelen zijn de vluchtelingen vrij om te doen wat ze willen. “Ik kan me voorstellen dat ze de buurt willen ontdekken.” De groep asielzoekers die in Blaricum wordt opgevangen bestaat grotendeels uit alleenstaande mannen. Ongeveer 20 à 30 procent zijn gezinnen. De meeste oorlogsvluchtelingen zijn afkomstig uit Syrië, en een ander deel politieke vluchtelingen komt voornamelijk uit Eritrea en Turkije. Naar verwachting arriveren de laatste statushouders eind volgende week.

Het voormalige ziekenhuis wordt tot de zomer van 2026 ingezet als opvanglocatie. Daarna gaat eigenaar Craibosch er woningbouw ontwikkelen. Vrijwilligers kunnen zich melden via coa.nl.

Uit de krant