19.000 zonnepanelen vormen sinds oktober de zonneweide in Eemnes.
19.000 zonnepanelen vormen sinds oktober de zonneweide in Eemnes. (Foto: Bob Awick)

Energietransitie hoog op samenwerkingsagenda gemeenteraden

REGIO Singer Laren stroomt dinsdagavond vol met zo'n tweehonderd raadsleden en bestuurders uit de Gooi en Vechtstreek. Ze stellen die avond zichzelf de vraag: hoe pakken we belangrijke thema's in deze regio gezamenlijk op?

Dit regiocongres is het startsein voor het actualiseren van de Regionale samenwerkingsagenda. Daaruit worden speerpunten gekozen. Op dit moment zijn dat er twintig, waaronder duurzame energie, regionaal openbaar vervoer, economie, onderwijs en woningbouw.

Hoog op agenda
De gemeenteraden hebben speerpunten ingediend die ze de komende vier jaar willen oppakken. Nu al is duidelijk dat de energietransitie hoog op de regionale agenda komt.

Rond de zomer wordt de geactualiseerde samenwerkingsagenda voor de komende vier jaar vastgesteld.

Urgentie
De samenwerking is nu misschien wel belangrijker dan ooit, nu verdere gemeentefusies binnen 't Gooi voorlopig uit beeld zijn. Intussen wordt ook van de kleine gemeentes verwacht dat ze hun hoofd boven water houden in zware dossiers als zorg, duurzaamheid, vervoer en werkgelegenheid.

Weesp
De Regio Gooi en Vechtstreek wordt gevormd door Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum, Blaricum, Laren, Eemnes, Huizen en Weesp (dat pas in 2022 of 2026 opgaat in Amsterdam).

Meer berichten