Afbeelding
Foto: SOLL

Zilveren oogstfeest S.O.L.L. is er één met gouden randje

Algemeen

LAREN - Het zilveren jubileum van het Oogstfeest van de Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (S.O.L.L.) is er één met een gouden randje geworden. De akker aan de Drift was de plek waar de stellages, machines, bierinstallatie en kraampjes waren opgesteld. Aardappelen werden gerooid (5 euro per zak) en gerst gedorst. Volgens de organisatoren zijn er nog nooit zoveel bezoekers geweest.

Bestuurslid Michiel Korthals: "Het oogstfeest is geen gladde pr-manifestatie met knalharde muziek, uitgekiende communicatie en bekende Nederlanders, maar een mooi feest, met dank aan de natuur die lekkere producten aflevert." Hoeveel aardappelen zijn verkocht is niet bijgehouden. "Maar het was dikke pret en de kinderen voelden nu eens echt wat aarde is en hoe een aardappel in de grond groeit. De kinderen ontdekten waar het echte goud zit; niet in een dure auto, in botox of een haarextension, maar in de bodem vermomd als aardappel. Voor de kinderen waren er gratis ijsjes, zeker tweehonderd zijn er weggegeven. Er werd gedanst, soms plechtig, soms zwierig, soms heel jolig; de folkloristische dansgroep 'Klepperman van Elleven' verzorgde de muziek en danste op witte klompen, terwijl de dames van Behoud Oude Technieken poffertjes bakten." 
Natuurlijk was er veel belangstelling voor de Larense mosterd, die velen al kennen van horen zeggen. Ook het Larens Blond, een verrukkelijk gerstebier van de Gooische Brouwerij, loopt goed. Enkele kunstenaars van de Stichting Kunst in Laren kwamen schilderen en beeldhouwen en kinderen die hierdoor geïnspireerd raakten, mochten ook zelf aan de slag onder begeleiding van Emilie Lindenbergh. En natuurlijk, de grappige, jolige en aandoenlijke ganzen met ganzenhoeder Jurgen gaven acte de présence. "Een heel geslaagd oogstfeest, dat volgend jaar op de laatste zondag van augustus, weer zal plaatsvinden", aldus Korthals.

Uit de krant