Einde oefening voor brandweerman Schotsman | Laarder Courant
Hans Schotsman tijdens zijn laatste actie-avond.
Hans Schotsman tijdens zijn laatste actie-avond. (Foto's: Bob Awick)

Einde oefening voor brandweerman Schotsman

LAREN - Brandweerman Hans Schotsman (55) is per vandaag gestopt met de repressie, ofwel de uitrukdienst. "Vanaf nu zal ik dan ook geen pager meer bij me dragen maar blijf wel gewoon werkzaam bij de brandweer afdeling Risicobeheersing en Brandveilig Leven maar ook nog als wijkbrandweerman in Laren en Huizen", aldus de Laarder.

Schotsman: "Achter de schermen blijf ik nog regelmatig actief op oefenavonden en speciale brandweer gelegenheden dus echt weg ben ik niet, maar ik zal niet meer op de uitrukauto zitten. Ik kan terugkijken op een mooie tijd van mijn leven waarin ik vele mensen heb mogen helpen. De reden om ooit bij de brandweer te gaan, mensen helpen! Ik kan dan ook iedereen aanbevelen om bij de vrijwillige brandweer te komen. Dankbaarder werk is er niet, daarbij werk je samen met een groep mooie mensen die letterlijk en figuurlijk voor je door het vuur gaan! Hoe mooi is dat en waar kom je dat nog tegen?"

Virus
De Laarder raakte als klein jongetje met het brandweervirus besmet. Hij woonde tegenover de brandweerkazerne, waar zijn vader ook actief was bij de vrijwillige brandweer. "Ik ben als 17-jarige begonnen met de brandweeropleidingen en uiteindelijk van brandwacht, chauffeur, bevelvoerder en officier van dienst en ook nog even postcoördinator geweest. Vele incidenten gehad van een lachwekkende en onvoorstelbare situaties tot zeer ernstige incidenten met helaas een slechte afloop voor betrokkenen. Gelukkig hebben we bij de brandweer een uitstekende opvang en kunnen we erover praten en het begeleiden zodat je het een plekje kan geven. Maar het thuisfront mag zeker niet vergeten worden. Die is enorm belangrijk want je gaat bij nacht en ontij weg en komt altijd met een verhaal thuis. Een luisterend oor is dan zo fijn. Verder niet te vergeten dat je op de meest ongelegen momenten wegrent en ze thuis niet weten wanneer je weer thuis komt!"

Officieel
Zijn officiële afscheid vindt plaats in januari 2020 tijdens de jaarvergadering van de brandweer. De Laarder zegt de brandweer zeker te gaan missen. "Maar ik blijf gelukkig nog betrokken bij het mooie korps Laren!"

Meer berichten