Afbeelding
Foto: PR

GPKV-clubshow bij Welkoop Eemnes

Algemeen

EEMNES - Het is alweer vijf jaar geleden dat de Gooise Pluimvee en Kleindierfokkers Vereniging zijn 100-jarig bestaan vierde met onder meer een jubileum clubshow. Dat wordt komende vrijdag en zaterdag bij nog eens dunnetjes overgedaan.

Bij de Welkoop aan de Noordersingel 18b in Eemnes staan kippen, konijnen en sierduiven staan deze dagen in het middelpunt van de belangstelling. En er zijn ook dit jaar weer bijzondere dieren te zien. Nadat enkele jaren geleden de GPKV de primeur had van het tentoonstellen van de eerste Eemlandse kriel, en dezelfde fokker ook een paar jaar Naakthalskrielen heeft geshowd, laat deze fokker nu opnieuw zijn Shamo's zien. Dit is een heel bijzonder Japans vechthoenderras.
De hanen kunnen wel zo'n 75 cm hoog worden. Voorheen werden deze hoenders gehouden voor hanengevechten, maar dat mag natuurlijk allang niet meer. Toch is het gelukt om dit sterke ras in stand te houden. En hoewel deze vechthoenders nog steeds hun agressieve uitstraling hebben, agressief zijn ze totaal niet. Ze zijn zelfs zeer vertrouwelijk van aard, zeker voor de verzorger. Secretaris Ben Makker vertelt: "Het is fantastisch dat één van onze leden de Shamo's wederom aan het publiek gaat tonen, er zijn nog maar een paar fokkers van dit unieke ras."

Het publiek is van de jaarlijkse Jongdierendagen gewend dat de tentoonstelling één dag duurt. "Dit jaar echter plakken we er een extra dag aan vast. Een enorme uitdaging natuurlijk voor alle medewerkers en vrijwilligers om alle 195 dieren te voeren en te verzorgen, want de dieren mogen niets tekort komen. Er zijn ook veel meer dieren ingeschreven dan verwacht. Ook voor de organisatie een uitdaging, om alles tot in de puntjes te laten verlopen."

Grote inspirator en voorzitter Bart Nouwens is dan ook bijzonder trots op zijn cluppie. "De 105-jarige vereniging bloeit als nooit tevoren. Tien jaar geleden hadden wij als vereniging ons dieptepunt wat ledenaantal betreft; 72 leden, en inmiddels zijn we langzaam, maar gestaag weer gegroeid naar bijna 100 leden", aldus de zeer gewaardeerde GPKV-voorzitter.

Op vrijdag 27 september (09.00 tot 14.00 uur) begint het keuren van de dieren, en dit is gewoon voor het publiek mee te maken. De keurmeesters zorgen er voor dat aan het eind van de dag de winnaars bekend gemaakt worden. Dit gebeurt door burgemeester Roland van Benthem tijdens de feestelijke opening op vrijdag rond de klok van 19.00 uur. Iedereen is welkom!
Publiek is zaterdag 28 september vanaf 9.00 uur welkom. De Hanenkraaiwedstrijd begint om 10.30 uur. 's Middags is er een triokeuring voor konijnen. Spectaculair en spannend om mee te maken, ook voor het publiek. Overigens zijn de Shamo's niet het enige bijzondere ras wat getoond wordt. Kees Langedijk neemt dit jaar zijn Rex konijnen mee. Deze dieren staan bekend om hun geweldig mooie pels, die aanvoelt als fluweel. Verder bij de konijnen een aantal gigantische Vlaamse Reuzen, prachtige witte Weners van Johan Schouten en ere-voorzitter Dick de Boer en natuurlijk de hele lieve Nederlandse Hangoordwergen van jeugdlid Eline Rigter, die dit ras fokt in de moeilijke kleurslagen Madagaskar en Isabella.

Deze dagen zijn niet alleen voor fokkers interessant. Belangstellenden (en met name kinderen) zijn ook meer dan welkom en kunnen genieten van de grote verscheidenheid aan dieren. De toegang is vrij.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant