Boeren hebben al meerdere malen tegen het nieuwe stikstofbeleid gedemonstreerd.
Boeren hebben al meerdere malen tegen het nieuwe stikstofbeleid gedemonstreerd. Foto: Pieter Seldenrijk

Provincies en Rijk komen uiterlijk 1 december met duidelijkheid over stikstofproblematiek

Algemeen

EEMNES - Provincies en Rijk komen uiterlijk 1 december met duidelijkheid over de stikstofproblematiek. Beide partijen hebben vandaag een goed en constructief gesprek gevoerd.

Ze werken gezamenlijk, vanuit de eigen verantwoordelijkheden, aan een integrale stikstofaanpak, waarmee de natuur in Nederland beter wordt beschermd en tegelijkertijd ruimte geschept wordt voor economische en maatschappelijke initiatieven.

Rijk en provincies vinden het van het grootste belang dat de vergunningsverlening voor alle sectoren op gang is gekomen of komt. Uitgangspunten zijn de daling van de stikstofdepositie in de natuur, een duidelijk perspectief voor alle sectoren en vergunningen die voor de rechter overeind kunnen blijven.

Provincies en het Rijk zullen hierover uiterlijk 1 december 2019 verdere duidelijkheid geven. Overigens is het van belang dat de gezamenlijke overheden met alle sectoren het gesprek aangaan.

De beleidsregels in de provincies Utrecht zijn nog steeds van kracht zijn. Aan de hand van die beleidsregels kan de benodigde Wnb-vergunning (Wet natuurbescherming) voor bedrijven die stikstofneerslag veroorzaken sinds vrijdag 11 oktober in Utrecht weer aangevraagd worden.

Uit de krant