Tijdens de brand van 13 september jl.
Tijdens de brand van 13 september jl. (Foto: Bob Awick)

Kortsluiting in connector zonnepanelen blijkt oorzaak brand woningen Zuidersingel

EEMNES - Kortsluiting in een zonnepaneelconnector is de oorzaak van de brand van de woning aan de Zuidersingel 15 (op 13 september jl.). "Het is een technisch probleem dat verholpen kan worden", meldt de gemeente Eemnes in een persbericht nadat deze krant op de hoogte wilde worden gebracht van het lopende onderzoek.

Ook de naastgelegen woningen op nummer 13 en 17 liepen ernstige schade op. Nog altijd verblijven de bewoners elders, maar de gemeente Eemnes verwacht dat ze Kerstmis in hun eigen huis kunnen vieren.

Deze week heeft de woningcorporatie Alliantie de getroffen bewoners en de bewoners van de overige eengezinswoningen en appartementen op de hoogte gesteld van de oorzaak van de brand, en afgelopen donderdag zijn de voorbereidingen voor de herstelwerkzaamheden van de drie woningen gestart. "Het streven is om voor de kerst de getroffen woningen op te leveren aan de bewoners."

Oorzaak brand
De woningen zijn voorzien van in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen voldoen aan de normen en regelgeving NEN 1010. De brand is ontstaan door een combinatie van twee factoren. Er is kortsluiting ontstaan in een zonnepaneelconnector van de woning aan de Zuidersingel 15. Deze in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn serieel aangesloten op de omvormer. Serieel wil hier zeggen dat er steeds een hoeveelheid spanning en stroom bij komt. Dit heeft in deze situatie geleid tot hoge temperaturen in de hier gebruikte connectoren. Deze technische problemen kunnen beide verholpen worden. Ook worden preventieve maatregelen genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Herstelwerkzaamheden
De voorbereidingen van de herstelwerkzaamheden van de drie, door brand getroffen, eengezinswoningen zijn gestart. Eerst wordt de brandschade aan de daken van de woningen hersteld om daarna de water- en roetschade weg te nemen. De zonne-energie-installatie moet worden vernieuwd. En alle zonnepanelen worden verwijderd omdat hierachter de connectoren zitten en deze worden vervangen. Alle eengezinswoningen worden preventief op veiligheid en kwaliteit gecontroleerd.

Maatregelen
Bouwconcern Van Wijnen neemt een preventieve maatregel om de veiligheid te waarborgen door het plaatsen van brandwerend materiaal. Bij de eengezinswoningen worden maatregelen getroffen om de spanning en de temperatuur niet op te laten lopen. Als er toch kortsluiting ontstaat, schakelt de aardlekschakelaar direct de elektra uit.

Meer berichten