Foto: Politie

Toename auto-inbraken in Laren en Blaricum

LAREN/BLARICUM - In 2019 zijn de auto-inbraken in Laren en Blaricum gestegen met 22%. Het aantal auto-inbraken in Blaricum was 77 en in Laren 72. Dat meldt de politie. In veel gevallen bestond de buit uit jassen, tassen en portemonnees.

Maar ook de laptop blijft een favoriete onder de inbrekers. In januari 2020 werden vijf laptops uit auto’s weggenomen. "In andere gevallen werden onderdelen van de auto’s eruit gehaald. Zoals een stuur, boardcomputers en airbags. De schade loopt dan al snel op in de duizenden euro's", aldus de politie.

Veel inbraken zijn typische gelegenheidsdiefstallen. "De gelegenheidsdief is een dader die een aantrekkelijke buit voor het grijpen ziet en waar geen toezicht is. Haal daarom altijd kostbare spullen uit het zicht. Leg geen laptop of je portemonnee in de auto. Wanneer het nodig is om een laptop te laten liggen, berg hem dan goed op en zet de bluetooth en wifi uit", adviseert de politie.

Bewegingssensor

Het tegengaan van diefstal van auto-onderdelen is lastiger. De meeste auto’s zijn onvoldoende beschermd tegen deze criminaliteit. "Je kan niet je stuur of airbag uit de auto halen. Maar er zijn wel een paar tips: parkeer de auto zoveel mogelijk in het zicht en in het licht. Dit maakt het wat minder aantrekkelijk om in te breken." Een bewegingssensor met een sirene kan ook nut hebben. "Deze werkt via het wifinetwerk thuis. De bewegingssensor heeft een bereik van twaalf meter en kan in de auto worden gelegd. De sirene plaatst u in het stopcontact op uw slaapkamer. U wordt een paar seconden nadat iemand uw auto is binnengegaan gewekt door de sirene. Heeft u thuis een inbraakalarm, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een draadloze bewegingsmelder in de auto te leggen. De installatie in huis moet wel een signaal van draadloze randapparatuur wel kunnen ontvangen. De laatste twee tips zorgen er voor dat u op tijd kan ingrijpen en de inbreker kan storen. Dan hebben de dieven geen tijd om onderdelen uit de auto te halen."

Bel direct met 112 bij het zien van verdachte personen in de wijk. "Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. De politie benadrukt: liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!"

Buurtpreventieverenigingen

In Laren en Blaricum zijn ook buurtpreventieverenigingen actief. De verenigingen bewaken en bevorderen de veiligheid in de wijk. Bewoners zorgen daarmee, samen met de politie, voor een alerte gemeenschap om criminaliteit te bestrijden. Ook Burgernet helpt mee aan een veilige omgeving. Het is een telefonisch netwerk van inwoners en bedrijven in de gemeente en bedoeld om de veiligheid op straat te bevorderen.

Cijfers en hotspots

Gemeente

2018

2019

Eindtotaal


BLARICUM

36

77

113


- OUDE DORP

28

60

88


- BIJVANCK

8

17

25


LAREN

46

72

118


- DORPSKERN

25

13

38


- ZEVENEND

4

18

22


- OOSTERENG

7

11

18


- STEENBERGEN


7

7


- ZWARTE BERG

6

3

9


- OMLOOP

1

2

3


- RIJKSWEG

2

13

15


- NATUURGEBIED

1

5

6


Eindtotaal

82

149

231


Meer berichten