Ineke (l) wordt verrast tijdens de opening van '100 jaar leesplezier'.
Ineke (l) wordt verrast tijdens de opening van '100 jaar leesplezier'. Foto: © Bob Awick

(h)Artgalerij-coördinator Ineke Vaasen: 'Afscheid nemen is niet makkelijk'

Algemeen

LAREN - Ineke Vaasen is zaterdag bij de opening van de expositie '100 jaar leesplezier', die te zien is in de (h)Artgalerij in de bibliotheek in het Brinkhuis, in het zonnetje gezet. In haar rol als coördinator opende ze eerst de boeiende tentoonstelling, waarna ze door Michael Jonker, directeur Hart van Laren, werd bedankt voor al haar inspanningen. Als cadeau kreeg ze een lightbook.

"Afscheid nemen is niet makkelijk", vertelt Vaasen. "Vanaf 2014 heb ik me met veel plezier ingezet voor het Brinkhuis en heb ik vele kunstenaars, cursisten, scholen, kinderen, medewerkers, jubilarissen en amateurs een podium mogen geven om hun kunstwerken aan het publiek te tonen. Niet alleen in de (h)Artgalerij, de expositiewand voor schilderijen, tekeningen en fotografie, maar ook in de foyer zijn er expositieplekken gekomen. Op de eerste verdieping in de conferentiekamers is ruimte gecreëerd voor kunst en de kloostertuin is in de zomer nu een fantastische plek voor beeldhouwkunst geworden."

Hoogtepunten

De Larense heeft de afgelopen jaren met drie directeuren mogen werken. Het was Christien Kuysters die Vaasen zes jaar geleden voor deze coördinerende job vroeg. "Daarna kwam Jolinda (van Osch, red.), die absoluut niet geïnteresseerd was in kunst en nu met Michael, die dat weer wel is", aldus Vaasen, die met meer dan honderd exposities bemoeienis heeft gehad. "Met veel hoogtepunten. Het is niet eenvoudig om er een paar op te noemen, maar dat waren vooral de thema-exposities die ik heb bedacht, zoals Let's picture Laren, samen met Tettie de Vries, met een wandeling door het dorp met zestig Instagram fotografen, 70 jaar Vrijheid, waarbij de kunstenaars toonden wat vrijheid voor hen betekent, én het eerste lustrum van het Brinkhuis, met de opdracht om in de Eclatante-stijl van Hamdorff kunstwerken te maken." Maar ook de expositie en rondleidingen met werk uit de Anton Heijboer-collectie door twee gedreven zussen, de Markante Laarders samen met Yvonne Verburg, en mijn solo-expositie Blossoms, met portretten van vrouwen uit Laren ter gelegenheid van haar 5-jarig jubileum, zijn haar bijgebleven. "Verder kijk ik met heel veel trots terug op de exposities van kunstenaars die voor de eerste keer hun werk exposeerden in het Brinkhuis en de geweldige groei die zij nu hiermee hebben bereikt."

Fotografie

Vaasen legt haar focus nu op haar fotografie. Ze wil zich hierin verder ontwikkelen. "Er staat een aantal interessante opdrachten op me te wachten. In Nederland, maar ook in het buitenland, en daar verheug ik me enorm op! Verder blijf ik actief als gastvrouw in het Singer en heb ik mijn werk als vennoot bij Pasfoto Laren."
Er zijn nu nog twee exposities waar ze zich mee 'bemoeit'. "Dan wordt het stokje helemaal overgenomen door Monique Kropman met de hulp van de Stichting Kunst in Laren. Monique heeft al een tijd meegeholpen met het coördineren van de exposities in de (h)Artgalerij, waardoor het vervolg in goede handen is gekomen. De toezeggingen die voor dit en volgend jaar op de agenda staan, blijven uiteraard gewoon doorgaan en jullie zullen me ongetwijfeld nog in het Brinkhuis, het culturele hart van Laren, tegenkomen."

Uit de krant