Foto: Singer
liveblog

Gevolgen coronamaatregelen in BEL-gemeenten

LAREN - De regering heeft zojuist maatregelen genomen vanwege het oprukkende coronavirus in Nederland. Het indammen van het virus is de inzet. "Het effect is het grootst als iedereen zich aan de maatregelen houdt", aldus minister-president Mark Rutte. Evenementen met meer dan honderd personen worden verboden, ook musea moeten de deur dicht houden en concerten zijn taboe. 

Tekst ververst automatisch

"We waren er al bang voor", zegt Esther Driessen, woordvoerder van Singer Laren. "We waren de hele dag al in voorbereiding." Singer Laren heeft daarom besloten om het museum vanaf vandaag 17.00 uur tot nader order - in ieder geval tot en met 31 maart - te sluiten en alle theatervoorstellingen af te gelasten. Het Singer Café, de Singer Shop en de beeldentuin blijven open.

Andere datum

De acteurs van de toneelvoorstelling Dangerous Liaisons van vanavond, met Tjitske Reidinga en Mark Rietman, waren al binnen. Zij gaan onverichtte zaken huiswaarts. De mensen die vanavond in Singer te gast zouden zijn, worden gebeld of gemaild. "Ook plaatsen we een bericht op onze website." De Singer-directie gaat proberen om alle voorstellingen, die tot en met 31 maart geprogrammeerd staan, te verzetten naar een andere datum. Singer zag het aantal museumbezoekers de laatste twee dagen afnemen. Driessen: "We hebben goede tentoonstellingen. Het is superdruk, maar sinds gistermiddag zagen we het teruglopen en vandaag weer een flink aantal minder mensen."

Huis van Eemnes

Het Huis van Eemnes blijft vooralsnog open. Zonder tegenbericht gaan kleinschalige, plaatselijke activiteiten door en in 'het Huis' tijdens de reguliere openingstijden open. De bezoekers krijgen echter wel beperkingen opgelegd. "Om er voor te zorgen dat er geen grote groepen gelijktijdig in dezelfde ruimte aanwezig zijn dienen alle bezoekers die voor een bepaalde activiteit komen direct bij binnenkomst naar de betreffende ruimte te gaan. Na afloop verwachten wij dat de bezoekers niet samenkomen in de ontmoetingsruimte maar direct naar huis gaan", laat directeur Robert-Jan Vos weten. "Voor de theatervoorstelling Andermans Veren Live (vanavond) is een beperkt aantal kaarten verkocht. De kaartverkoop is stopgezet waardoor het volgens de richtlijnen van de overheid verantwoord is deze door te laten gaan. Bezoekers wordt gevraagd niet te vroeg naar de voorstelling te komen maar pas na 19.30 uur aanwezig te zijn. De pauzeconsumpties kunnen wel genuttigd worden in een hiervoor apart gereserveerde ruimte."

Activiteiten van landelijke organisaties die gebruik maken van het Huis van Eemnes worden in ieder geval tot 31 maart geannuleerd, ongeacht de grote van de groep. Tevens worden activiteiten voor meer dan honderd personen tot 31 maart geannuleerd. "Sportclubs en -verenigingen raden wij aan de adviezen van de sportbonden op te volgen. Ouderen of personen met een lage weerstand die daardoor een groter risico lopen om besmet te raken met het Coronavirus en die gebruik maken van het Huis van Eemnes verzoeken wij zelf heel goed af te wegen of een bezoek verstandig is. Personen die in besmette gebieden zijn geweest of in contact zijn gekomen met besmette personen verzoeken wij hun verantwoordelijkheid te nemen en niet naar het Huis van Eemnes te komen." Ook vraagt Vos begrip. "Uiteraard zijn wij voorzichtig met onze medewerkers. Voor hen gelden dezelfde regels als bezoekers. Hierdoor bestaat de kans op onderbezetting en kan het voorkomen dat onze keuken beperkt geopend is en/of wellicht niet alle gerechten beschikbaar zijn."

Dorpshuis de Blaercom

Het bestuur van dorpshuis De Blaercom heeft besloten tot algehele sluiting van het gebouw. Dat betekent dat geen van de zaalhuurders in ieder geval tot 1 april gebruik van de ruimtes kunnen maken.

Geen OVB-vergadering

Mona Deuning, voorzitter van de Oranje Vereniging Blaricum (OVB), laat weten dat de algemene ledenvergadering van de OVB van vrijdag 27 maart niet doorgaat.

De maatregelen hebben geen effect voor de scholen; die mogen openblijven. "Dat geldt ook voor Alberdingk Thijm Scholen. Wel worden alle excursies en uitstapjes uitgesteld en leerlingen en medewerkers met neusverkoudheid, koorts en hoestklachten worden verzocht thuis te blijven. De maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. Ook blijven de algemene RIVM-richtlijnen van kracht op de scholen", laat Marlies Eijsink van AT Scholen weten. Van HBO en Universiteiten wordt gevraagd om grootschalige hoorcollege online aan te bieden. Ook de scholen aangesloten bij de Gooise Scholen Federatie (GSF) blijven vooralsnog open, aldus bestuurder Tijmen Smit.

Vivium

Eén van de nieuwe maatregelen is ook om het bezoek aan kwetsbare mensen te beperken. Daaraan geeft Marco Wisse, directeur Vivium Zorgroep, gehoor. Zoveel mogelijk contactpersonen worden over de bezoekbeperking geïnformeerd. "We gaan mailen, bellen en schrijven", laat hij weten. Het liefst ziet hij dat bezoek wegblijft. "Wij hopen dat ze daar gehoor aan willen geven om zo de kwetsbare mensen te ontzien." Hij garandeert dat de bewoners en cliënten voldoende aandacht krijgen. "Ze zitten echt niet eenzaam op hun kamertje. Bij de verzorging maken we altijd een praatje en ze zijn nooit alleen in de huiskamer." Personeel dat thuis kan werken, gaat dat ook zoveel mogelijk doen.

Kledingbank

Bea Kukupessy van de Kledingbank meldt: "Naar aanleiding van het communiqué op televisie over het coronavirus kunnen wij de Kledingbank op 3 en 4 april niet laten doorgaan."

Ook de live-optredens van vrijdag 13 maart - en alle tot 1 april - in 't Bonte Paard en Moeke Spijkstra gaan niet door.

Sport

De KNVB en KNHB laten weten dat de komende drie weekenden - tot 1 april - alle voetbalwedstrijden - zowel amateurs als betaald - vanwege het coronavirus zijn stilgelegd. Op de site van de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC): "
Aansluitend op de landelijke maatregelen vraagt de KNHB haar verenigingen per direct alle hockeyactiviteiten (trainingen, bijeenkomsten etc.) af te gelasten tot en met 31 maart, ook als deze bijeenkomsten/trainingen minder dan honderd personen betreffen. Het spreekt voor zich dat ook de door de KNHB georganiseerde activiteiten gedurende dezelfde periode geen doorgang vinden. De KNHB beraadt zich nog over hoe om te gaan met de voorbereiding van de nationale teams op Tokio en het advies hieromtrent NOC*NSF." SV Laren'99 meldt dat ook schoolvoetbal niet doorgaat. "Daarnaast hebben we besloten tot nader order te stoppen met alle trainingen." Ook het EK voetbal van aankomende zomer wordt mogelijk verplaatst naar 2021.

Matthaüs Passion

De Stichting Laren Klassiek heeft besloten de uitvoering van de Matthäus Passion op Palmzondag 5 april te laten vervallen. Daarnaast was het de organisatie al eerder op de dag duidelijk dat het uitgenodigde vermaarde Choir of Clare College Cambridge onder leiding van Graham Ross niet naar Nederland zou worden vervoerd, omdat British Airways alle vluchten naar Europa heeft gecancelled. Mensen die kaarten hebben gekocht voor deze uitvoering zullen zo snel mogelijk worden geïnformeerd door de Nationale Theater Kassa. 

NLdoet

Het Oranje Fonds roept deelnemende organisaties aan NLdoet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt het Fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. "Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid", stelt waarnemend directeur Marc van Hal.
Binnen het openbaar vervoer, maar ook in supermarkten wordt het hand-handcontact vermeden.

Kerkdiensten

De Protestantse Gemeente Laren-Eemnes (PGLE) stopt tot en met zondag 29 maart met de kerkdiensten in de Ontmoetingskerk aan de Kerklaan in Laren. Ook de informatiebijeenkomst die in aansluiting op de dienst zou worden gehouden en de sing-in die op de 29ste 's middags in de Johanneskerk zou worden gehouden, vinden geen doorgang. Ook komt de bijeenkomst van het Winterprogramma 'Geloven op de tast' op 17 maart in de Johanneskerk te vervallen.

Opening expositie afgelast

De voor zaterdag 14 maart geplande opening van de nieuwe tentoonstelling 'Jubilerende Eemnesser verenigingen' gaat niet door. "Vanwege de laatste ontwikkelingen en toenemende risico's van besmetting met het Coronavirus is na overleg en op advies van de burgemeester hiertoe besloten. Wij vinden dat natuurlijk jammer, maar gelet op de situatie  een noodzakelijke beslissing", laat Jan de Bruijn, secretaris van de Historische Kring Eemnes (HKE), namens het bestuur weten. "Overigens is de nieuwe tentoonstelling zaterdag wel gereed en is deze tijdens de openstellingsuren van de Oudheidkamer (elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur) te bezichtigen."

Burgemeester Blaricum: Roerige tijd

Aangepaste openingstijden Brinkhuis en bibliotheek Laren

Het Brinkhuis in Laren is dagelijks nog maar geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De voorstellingen in het theater zijn vervallen. Zie voor de actuele situatie de website www.hartvanlaren.nl.  De bibliotheek in is nog gewoon open tijdens deze tijden. "We volgen de richtlijnen van de RIVM en bekijken per dag hoe de situatie is", zegt directeur Pauline Gmelig Meyling. "Wel zijn een aantal activiteiten afgelast." Zie voor de actuele situatie www.bibliotheekhlb.nl.

De repetities van het Goylants Kamerkoor voor de Johannes passie in de St. Vitus in Blaricum gaan wegens de coronapandemie niet door, laat Werner Postma weten. "Als de viering op Goede Vrijdag doorgang vindt, zal het Goylants Kamerkoor liederen zingen uit het bestaande repertoire."

Bibliotheek Laren vanaf 16 maart dicht

"De bibliotheek sluit vanaf maandagochtend 16 maart", aldus directeur Pauline Gmelig Meyling. "Meer informatie volgt morgenochtend op www.bibliotheekhlb.nl."

Gooise Academie stopt ook

Het seizoen voor de Gooise Academie is voorbij. Op grond van de combinatie van alle regeringsmaatregelen heeft het bestuur van de Gooise Academie besloten om met ingang van 16 maart te sluiten. "We verwachten dat sluiting vanaf morgenochtend, waarschijnlijk het einde van het cursusseizoen betekent (half mei)", aldus een woordvoerder. "Wij overleggen met de docenten over andere vormen van begeleiding tot het einde van het seizoen."

Balie Burgerzaken Blaricum gesloten

De balie Burgerzaken in Blaricum is - tot tegenstelling van Laren en Eemnes - vanaf morgen gesloten. Aangiften van geboorten kan via de website van de gemeenten. 

Meer berichten