De kans is klein dat we dit soort tafereeltjes op 27 april gaan zien.
De kans is klein dat we dit soort tafereeltjes op 27 april gaan zien. (Foto: Archieffoto: Bob Awick)

Koningsdag in gevaar door corona?

BEL Komt Koningsdag in gevaar door het coronavirus? Dat spookte natuurlijk vorige week al door het hoofd van de voorzitters van de lokale oranjeverenigingen.

Erwin van den Berg, voorzitter van de Larense club, zei toen nog: "Ik maak me nog geen zorgen, maar ga er wel eerdaags over in gesprek met de burgemeester." Die afspraak is er nog niet, maar inmiddels denkt hij er wel iets genunanceerder over. Van den Berg: "Het gaat er meer en meer op lijken dat de viering van Koningsdag dit jaar zeer waarschijnlijk geen doorgang zal vinden. Maar dat is een voorzichtige inschatting."

Zorgen over voorwaarden

Mona Deuning van de Blaricumse Oranje Vereniging (BOV) laat weten dat er nog geen besluit is genomen over Konings- en Bevrijdingsdag. "Wij maken ons wel zorgen over de voorwaarden van de contracten van de attracties en artiesten die wij hebben besteld. Maar het is voor iedereen een onzekere tijd. We hopen dat de mensen de juiste beslissing nemen."

Verantwoord

Het Feestcomité Eemnes laat uit naam van voorzitter Jeroen de Wit weten dat de 'formele berichtgeving vanuit overheid en gemeente wordt afgewacht. "We verwachten echter dat Koningsdag én de viering van 5 mei niet doorgaan, zeker niet in normale vorm in verband met alle coronamaatregelen." Begrip heeft hij zeker. "Gezondheid gaat voorop, en we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We willen erg graag een mooi feestje met elkaar kunnen vieren, maar dan wel alleen als dat verantwoord kan en daarvoor volgen wij de landelijke richtlijnen."

Ligt de organisatie nu stil? De Wit: "Gelukkig zijn wij met de organisatie al zo goed als klaar en hebben we bijna alle zaken allemaal al op orde voor Koningsdag; daar beginnen we dan ook altijd al ruim voor de jaarwisseling mee. Mocht er onverwacht dus toch goed nieuws komen over het verloop van het virus in de komende weken en mogen er opeens evenementen wél weer kunnen doorgaan dan zouden wij redelijk snel kunnen doorpakken. Maar op dit moment ligt het inderdaad stil en zijn alle ingehuurde attracties, artiesten en materialen geïnformeerd dat we gezien de ontwikkelingen alles voor nu on-hold zetten."

De gemeente Maastricht en de Provincie Limburg besloten eerder deze week al om Koningsdag 2020 in Maastricht niet door te laten gaan. Reden is de impact van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Meer berichten