<p>Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren, overhandigde het werkboekje aan wethouder Van Hunnik en Hans van Deuren.</p>

Bas Holshuijsen, voorzitter van de Historische Kring Laren, overhandigde het werkboekje aan wethouder Van Hunnik en Hans van Deuren.

Scholenproject ‘Leve Laren’ in Brinkhuis

LAREN - Met de vondst van het kunstwerk ‘Laren van weleer’ werd het idee geboren om het festival Leve Laren te organiseren in mei. Helaas ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar het scholenproject kon gelukkig wel doorgaan. Het eerste resultaat is vanaf donderdag 29 oktober te zien in het Brinkhuis. 

Een aantal bekende kunstenaars uit Laren hebben de afgelopen periode gastlessen gegeven op de basisscholen in Laren en bij de ISK (internationale schakelklas). Het uitgangspunt was het kunstwerk ‘Laren van weleer’. In het kunstwerk zijn verschillende culturele waarden van Laren verbeeld. De gemaakte kunstwerken op de scholen zullen tot zondag 22 november te zien zijn in het Brinkhuis. Wel volgens de coronamaatregelen, dus in kleine groepen en op 1,5 meter afstand van elkaar.

Veel enthousiasme

“Elke gastkunstenaar heeft vanuit de eigen discipline de kinderen op de scholen iets meegegeven”, vertelt wethouder Van Hunnik. “Dat gebeurde met veel enthousiasme en het resultaat is prachtig! Fijn dat we ondanks de coronamaatregelen toch het project konden uitvoeren. Mijn dank gaat uit naar de groep kunstenaars die hun kennis hebben ingezet om het creatieve brein op gang te brengen en de kinderen bewust te maken dat Laren nog steeds een kunstenaarsdorp is!”

Laren van weleer

In de eerste weken heeft de vinder van het kunstwerk, Hans van Deuren, op alle basisscholen gastlessen gegeven over het kunstwerk. Hij vertelde over het boerenleven, de kunst, het plezier en vermaak, de ambachten en schoonheid in de natuur van Laren. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met verschillende kunstenaars.

Gastlessen

De Gooische school ging onder begeleiding van kunstenaar Valentijn Zwanikken aan het werk om ongebruikte stoelen te transformeren tot een kunstwerk. De Larense Montessorischool maakte een serie illustraties waarin de leefomgeving van Laren vergeleken werd met het leven van kinderen in Bomassa (Congo). Kunstenaar Mieke Pontier ging bij Basisschool Florencius aan de slag met kleitegeltjes. Dat zijn geglacuurde zelfportretjes die als decoratie op een nieuw ontworpen en geconstrueerde bank verwerkt worden. Tijdens de kinderboekenweek hebben de kinderen van de OBS De Ploeg tekeningen en verhalen gemaakt. Dat gebeurde na gastlessen van dichter Gerard Beentjes. Het resultaat wordt door kunstenaar Elize van der Werff gebundeld tot een reuze boek. Bij Binckhorst St. Jan zijn Janine Boot en Mariëlle Bax aan de slag gegaan om maskers te maken. Het materiaal komt hoofdzakelijk bij de kringloop of van een zolder vandaan. Bij de Internationale schakelklas waren gastkunstenaars Tim Dekkers en Bettie Bruin met jongeren kleding gaan ontwerpen.

Boekje Historische Kring

De Historische Kring Laren heeft over het kunstwerk en het schoolproject een werkboekje gemaakt voor de bovenbouwgroepen van de Larense basisscholen. Via dit boekje leren de kinderen spelenderwijs over de geschiedenis en het erfgoed van Laren.

Lakeland Foundation

Het scholenproject wordt gesteund door de Lakeland Foundation, waardoor de gastlessen mogelijk gemaakt werden. Bij een groot deel van de projecten is gebruik gemaakt van recycle materiaal uit Laren.

Meer berichten