In februari heeft het AFB samen met de Malbak het Soup to Go project geregeld.
In februari heeft het AFB samen met de Malbak het Soup to Go project geregeld.

Samen met het Activiteitenfonds Blaricum kunnen inwoners mooie initiatieven organiseren

Buurt / wijk

BLARICUM - Het Activiteitenfonds Blaricum (AFB) ondersteunt bij het realiseren van nieuwe activiteiten die ervoor zorgen dat Blaricum een echte en hechte gemeenschap blijft. 

Het Fonds geeft een eenmalige financiële bijdrage aan activiteiten die de onderlinge band tussen Blaricummers versterken en die net dat beetje extra kunnen betekenen voor de kwaliteit van het leven in het dorp en de onderlinge saamhorigheid.

Lokale gemeenschap

Het bestuur van AFB bestaat uit zeven Blaricummers. Jan Rinzema was predikant van de Dorpskerk en is nu de voorzitter. “Ik heb met een duidelijke visie gekozen voor het AFB. Op het moment dat je in Blaricum woont, word je deel van het verhaal dat ‘Blaricum’ heet; een prachtig dorp met twee kerken, Oranjevereniging en sportverenigingen, die, naast je dagelijkse werk of bezigheden, betekenis geven aan je bestaan. Door de coronatijd missen we het samenkomen en ontdekken we hoe belangrijk dat is. Ik hoop dat daar lessen uit getrokken worden en dat we allemaal nog meer gaan investeren in onze lokale gemeenschap.”

Kleinschalige winkels

“Aan de opkomst van regionale producten, kleinschalige winkels en lokale politieke partijen, merkte je al voor de coronacrisis dat mensen weer meer lokaal gingen denken. Waarom zou je dat niet steunen met activiteiten waardoor mensen niet alleen economisch investeren in de plaatselijke samenleving, maar ook sociaal investeren?”

Meer ideeën brengen

“Ik hoop dat we nog proactiever kunnen worden. Mensen komen met een idee, wij beoordelen dat en sponsoren het wel of niet. Misschien kunnen we mensen in de toekomst op meer ideeën brengen en dat er meer vrijwilligerswerk op kortstondige projectbasis komt. Zou het niet mooi zijn als mensen in Blaricum kortstondig kunnen intekenen op iets moois? Ik denk aan: een oma adoptieplan voor kinderen van wie de oma er niet meer is of ver weg woont of nieuwkomers helpen, noem maar op. Wij kunnen dit soort ideeën stimuleren. Denk aan een gezellige zondagmiddag met een markante Blaricummer, in gesprek over de plaatselijke gemeenschap en dan een samenvatting daarvan op de hei.”

Buurtbarbecues en biebs

Los van deze toekomstdromen wil het AFB blijven bijdragen aan de mooie initiatieven die uit de gemeenschap komen: buurtbarbecues, concerten, lezingen, buurtbiebs en ontmoetingsplekken. “Alles wat leidt tot meer interactie tussen mensen. Iedereen met dit soort ideeën ontmoet in het AFB een vriend. We willen graag dat meer mensen ons weten te vinden, zowel voor aanvragen als voor donaties.”

Het activiteitenfonds wordt gevoed met donaties van iedereen die Blaricum een warm hart toedraagt. “De middelen zijn niet oneindig, dus elke financiële bijdrage is zeer welkom. Om daarmee initiatieven te ondersteunen die meehelpen om Blaricum Blaricum te maken en te houden. Een uniek groen dorp waar je je prettig thuis kunt voelen.”

“Maar je helpt ons ook door aanvragen in te dienen, want zonder dorpsgenoten met fantastische ideeën en initiatieven kunnen we niet veel betekenen. Schroom niet contact met ons op te nemen en kijk voor meer informatie op www.activiteitenfondsblaricum.nl.”

Uit de krant