Het spandoek tegen de busbaan.
Het spandoek tegen de busbaan.

Veiligheid voor de kinderen is belangrijk

Buurt / wijk

BLARICUM De plannen van de gemeente voor de busbaan over de Stroomzijde roept grote onrust en bezorgdheid op bij ouders in de Bijvanck en de Blaricummermeent en hebben actie ondernomen met een spandoek en flyers uitgedeeld.

De lijn voor snel openbaar vervoer tussen Huizen en Hilversum wordt aangelegd over de Aristoteleslaan en de Stroomzijde, de wegen die de Blaricumse Bijvanck scheiden van de Blariummermeent. Honderden kinderen steken dagelijks de Stroomzijde over om naar school te gaan. Alhoewel het plan inmiddels vijftien jaar oud is, lijkt er met de veiligheid van de kinderen geen rekening te worden gehouden.

Groot risico

En niet onterecht, want uit een eerdere veiligheidsaudit blijkt dat drie van de vier oversteekplaatsen op de Stroomzijde zijn aangemerkt als groot risico: ‘situatie met kans op ernstige verkeersslachtoffers’.

Sinds de veiligheidsaudit zijn er nog niet afdoende veiligheidsmaatregelen voorgesteld. De 320 en 200 lijnen rijden ‘straks’ tot 27 keer per uur met 50 kilometer over de Stroomzijde zonder dat hiervoor een zebrapad, stoplichten en drempels worden aangelegd, want dit gaat ten koste van de tijdswinst van deze hogesnelheidslijnen. Maar er mag niet harder gereden worden dan 30 kilometer per uur. De ouders maken zich daar zorgen over want het mag niet koste gaan van de veiligheid van de kinderen in de buurt. Per dag steken er meer dan honderd kinderen de straat over.

Actiegroepen

Inmiddels zijn de afgelopen jaren meerdere actiegroepen opgestaan. Een groep ouders heeft flyers uitgedeeld op de scholenroute, gepost op social media en heeft zelfs een spandoek langs de weg opgehangen uit grote bezorgdheid.

Op het spandoek staat dat 500 kinderen per dag oversteken, 27 bussen hier ieder uur passeren en 50 kilometer per uur rijden en het aantal zebrapaden of stoplichten is nul.

Ook krijgen ze alle steun van medewijkgenoten. De ouders hopen hiermee in ieder geval de plannen te kunnen wijzigen naar een veilige overgangssituatie.

Wil je meer weten? Stuur dan een mail naar kinderenveilignaarschool@gmail.com.

Uit de krant