Het oorlogsmonument in Blaricum.
Het oorlogsmonument in Blaricum. Foto: Carin van den Berg

4 mei herdenkingen BEL-gemeenten

Algemeen

BEL - Net als vorig jaar worden de 4 mei herdenkingen in Blaricum, Eemnes en Laren zonder publiek gehouden. De burgemeesters roepen inwoners op om overdag bloemen te leggen bij de monumenten en zo persoonlijk aandacht te besteden aan de herdenking.

Inwoners kunnen op de websites van de gemeenten de meest actuele situatie lezen wat betreft de herdenkingen.

Blaricum
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch legt om 16.00 uur een krans neer bij het oorlogsmonument in Blaricum. De overige collegeleden en het 4/5 mei comité zijn op gepaste afstand aanwezig.

Tussen 10.00 uur en 19.30 uur is er een mogelijkheid voor inwoners om een bloem neer te leggen bij het monument. Inwoners kunnen zelf een bloem meenemen of een roos pakken uit een bak die naast het monument staat. Inwoners worden opgeroepen om zich hierbij uiteraard aan de 1,5 meter afstand te houden en om niet in groepen te komen.

Eemnes
Net zoals vorig jaar is de herdenking dit jaar vanaf 18.00 uur via een livestream vanuit huis op www.eemnes.nl te volgen.

Het programma is als volgt: een welkom door de voorzitter van het Vrijheidscomité, de winnaar van de gedichtenwedstrijd, Anouk Bruin, leest haar gedicht voor, twee minuten stilte, het Wilhelmus, toespraak door burgemeester Roland van Benthem en aansluitend het leggen van de kransen. 

Inwoners kunnen ook zelf bloemen leggen. Vanaf 10.00 uur ’s morgens staan er bloemen klaar bij het monument. Ook hier gelden de coronaregels: houd afstand en kom niet in groepen naar het monument.

Laren
De herdenking bij het oorlogsmonument op de Brink wordt dit jaar op film opgenomen en is live te volgen via de Dorpsradio. De filmopname is op 5 mei terug te kijken via de website van de gemeente Laren www.laren.nl/4en5mei.

Het programma van de herdenking is als volgt: openingswoord door de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Chris Bogaers, toespraak van burgemeester Nanning Mol, twee minuten stilte, het Wilhelmus, aansluitend het leggen van de kransen en als laatste de voordracht van de gedichten.

Inwoners kunnen zelf bloemen leggen. Er staan van 11.00 uur tot 18.00 uur bloemen klaar bij het monument. In Laren wordt de herdenking op film opgenomen. Deze opname is op woensdag 5 mei zichtbaar op website www.laren.nl

Vlaggenprotocol 4 mei
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Uit de krant