Het Stichtse strandje, ook bekend als Blaricum Beach.
Het Stichtse strandje, ook bekend als Blaricum Beach.

Gemeente Blaricum sluit strand voor kitesurfers, benadeelden richten petitie op

Politiek

BLARICUM - De gemeente Blaricum heeft recentelijk besloten om met ingang van heden kite- en windsurfers voor het Stichtse strand niet toe te staan. Dit heeft bij een groep benadeelden tot verwarring geleid. Zij hebben een petitie opgesteld, met het doel om de enige kitesurfspot in ‘t Gooi te behouden.

Na uitgebreid gesproken te hebben met de Blaricumse veiligheids- en buitendienstmedewerkers, heeft de gemeente het besluit besluit genomen. SUB-boarders, zwemmers en spelende mensen zouden zich namelijk niet goed kunnen mengen met kitesurfers en windsurfers. Met het verbod worden de regels van Rijkswaterstaat gehandhaafd. 

Murk Feitsma, betrokkene bij de petitie tegen het verbod, verbaast zich over het besluit. “Na jaren in gesprek en de belofte van de gemeente dat kitesurfen toegestaan zou blijven, is er nu toch een verbod”, vertelt hij. “Het stomme is dat betrokkenen en de gemeente eerder de discussie over zwemmers en kitesurfers hebben gehad. Toen werd het al snel duidelijk dat wanneer het lekker waait om te kitesurfen, het eigenlijk nooit zwemweer is. Zwemmers en kitesurfers bijten elkaar dus niet.” 

De groep die de petitie heeft opgesteld, ziet dan ook een alternatief voor het volledige verbod. “Er zou een regel kunnen komen waarbij je tijdens zwemweer of een bepaald seizoen niet mag kitesurfen”, meldt Feitsma. “Daar was de gemeente Blaricum eerst helemaal voor, maar nu ineens dit… Wij hebben dan ook een petitie gestart.”

Inmiddels hebben de benadeelden goed contact met de NKV en Rijkswaterstaat. De organisaties willen helpen om de surfspot officieel te maken. 

Uit de krant