Oliebollen zijn lekker, maar denk aan waar je het frituurvet laat.
Oliebollen zijn lekker, maar denk aan waar je het frituurvet laat. Foto: Pixabay

Geen frituurvet in de gootsteen of toilet

Algemeen

REGIO - Oliebollen en appelflappen bakken vandaag? Het waterschap laat weten dat je het frituurvet of de olie daarna niet in de gootsteen of het toilet moet gooien.

“Minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens kiest ervoor om frituurvet na het oliebollen bakken te recyclen. Het gebruikte frituurvet verdwijnt daarna vaak in de gootsteen of het toilet. Het vet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij de rioolwaterzuiveringen”, aldus het waterschap. 

Verstoppingen
Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, hecht het gestolde vet zich aan de binnenkant van de leidingen. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis, maar ook bij de rioolwaterzuiveringen.

Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter worden gebeld. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die vervolgens het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

Miljoenen euro’s
De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel twee ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Waterschappen roepen op om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij recyclepunten. Dan kan er biobrandstof van worden gemaakt. Dit is een vorm van groene energie. 

Uit de krant