Afbeelding
Foto: Leo Janssen
Bol an

‘Hersenspoeling’

Algemeen

Sinds kort staat de spoorwachterswoning Blok Q nummer 33 aan de Dr. Albert Schweitzerweg 4 te koop op Funda: tweeëntachtig romantische kubieke meters in het bos richting Lage Vuursche op de grens van Laren en Baarn, eens eind negentiende eeuw een eigen opstaphalte voor de familie Van den Wall Bake met de naam ‘Zwarteweg’. (zie Bol an Deel 2 blz.209 en blz. 215). 

De huidige bewoners Niels en Rooske verhuizen weer naar Curaçao waar ze elkaar tijdens een stage hebben leren kennen. Wat me verbaasde toen ik het sportieve jonge stel (survival running en uitputtende adventure races) interviewde, was dat ze totaal geen geluidsoverlast voelden van de treinen die overdag en een paar keer ’s nachts hun huisje voorbijraasden.  

Dat klinkt heel anders dan de dorpsgenoten die begin dit jaar de slaap niet konden vatten door de klanken van ons wonderschone carillon van de alweer bijna 1 jaar bestaande 500-jarige Johanneskerk. De omwonenden werden in de nacht door het volume van de beiaard zo geteisterd dat ze naar de gemeente stapten. En vervolgens liep het college met hun 35 handtekeningen onder de arm weer naar de Kerkenraad. 

(Overigens vonden de ondertekenaars van de petitie het carillon ook saai. Elke dag ‘hetzelfde liedje’, aldus de Gooi- en Eemlander, maar dit terzijde.)

En alzo nam het uitvoerend bestuursorgaan van Laren zich voor het carillon het zwijgen op te leggen tussen 11.00 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. Totdat de leden van de gemeenteraad, het hoogste bestuursorgaan in het dorp, burgemeester en wethouders tot de orde riepen. ’Hoe zit het dan met de Sint-Jansbasiliek? Moet die ’s nachts straks ook stil zijn?’ Zo’n besluit over ’een eeuwenoude traditie’ kon het college niet zomaar nemen, meenden de fracties. Ze stemden tegen en het collegebesluit werd teruggedraaid. 

Toch vroeg ik me af hoe de één door alles heen slaapt …(neem mijzelf, nog voordat  ik mijn hoofd op het kussen leg in de echtelijke sponde, ben ik reeds vertrokken. Geen kanonsschot die me ‘tot leven wekt’)…en de ander (neem Annemarie, die van het minste geluid, een mysterieuze oehoe-uil op het Mauvezand bijvoorbeeld, wakker wordt?)

Uiteraard hebben Amerikanen dat weer eens onderzocht. Wie dat zijn, staat er overigens niet bij dus het kan net zo goed verzonnen zijn. 

Volgens ’de geleerden’ heeft het er mee te maken hoe effectief die heftige geluiden kunnen worden geblokkeerd. Doorslapers blijken meer hersengolven te hebben die snelle trillingen veroorzaken, spoelen genoemd, om die geluidsprikkels te filteren. Hoe meer spoelen hoe minder kans dat je wakker wordt. Ook al dendert er een verdwaalde Lamborghini ‘s nachts knetterend voorbij. 

Mensen waarbij de hersenactiviteit geringer is en dus minder spoelen hebben, slapen veel minder door die heftige geluiden heen. Dat laatste heeft overigens niets met intelligentie te maken. Niet dat u denkt dat intellectuelen altijd maar ‘geruisloos volgens henzelf’ door snurken en domoren met de ogen open-recht overeind in de kussens zittend- de dag afwachten tot het weer licht wordt. 

Voor liefhebbers van het carillon en het orgel in de Johanneskerk is er dinsdag 9 augustus weer een bijzonder zomeravond concert. Het begint om 20.00 uur. Gijsbert Kok organist en stadsbeiaardier van onder andere Den Haag en Scheveningen zal het eerste deel van het concert het 48 klokken tellende carillon bespelen met door hem zelf gearrangeerde werken van Boutmy, Bach, en Adam. Daarna is er in de kerk koffie of thee. Na de pauze zal Gijsbert in het oudste rijksmonument van ons dorp – waarover binnenkort een jubileum uitgave verschijnt van prof. Jan de Bruijn en dr. Henk Michielse-, het mooie Titz-orgel bespelen met composities van Muffat, Bach en Beethoven. 

Na afloop is er een ‘meet and greet’ met een glas in de hand. 

Het gratis toegankelijke concert wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes (PGLE), de stichting Vrienden van de Larense Beiaard en de Vriendenstichting Johanneskerk500.  

Bol an mensen, ik wens u voor dinsdag een aangename hersenspoeling!

Leo Janssen

Uit de krant