Vrijwilliger Jan Molenaar op de tot maaiboot omgebouwde vissersboot.
Vrijwilliger Jan Molenaar op de tot maaiboot omgebouwde vissersboot.

Vrijwilligers helpen bij maaien waterplanten randmeren

BLARICUM - De weelderig groeiende waterplanten in de randmeren zijn een groot probleem voor de watersporters, strandliefhebbers en hengelaars. Boten lopen er in vast en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Al langer wordt er gemaaid en dit jaar voor het eerst ook door vrijwilligers en onder toeziend oog van de speciaal opgerichte Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. Speciaal voor de betrokkenen en de pers werd een tocht georganiseerd op de Huizer botter HZ 45 om een maaiboot van dichtbij aan het werk te bekijken.

Ernst Rijsdijk, projectleider van de coöperatie Gastvrije Randmeren: "Op dit moment varen er drie vissersboten op de randmeren tussen Naarden en Kampen die omgebouwd zijn tot maaiboten. De hele maand jullie zullen zij zo'n 200 hectare maaien."

Gastvrije randmeren is een samenwerkingsverband van de gemeenten langs de randmeren en heeft als doel de kwaliteit van het natuur- en recreatiegebied Randmeren te verhogen en de robuustheid van het gebied te versterken. Samen met HISWA en het Watersportverbond vormen zij de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. HISWA vertegenwoordigt hierin de drie commerciële havens rondom de randmeren en het Watersportverbond de verenigingen.

Elke dag werkt er ook een vrijwilliger mee op de boten. Jan Molenaar vindt het werk geweldig. "Morgen ga ik weer, want er is iemand uitgevallen en volgende week ook. Als het kan wil ik volgend jaar nog meer dagen meevaren." Molenaar heeft zelf geen boot, maar geeft aan dat hij op de hoogte is van het probleem dat de waterplanten verzorgen. "Kijk hier maar. Als dat in je schroef komt. En als je overboord slaat, dan kan je ook niet zwemmen. Je zit meteen vast in de planten."

Lees meer in onze krant van woensdag.

Meer berichten