Na afloop werd er nog een lied gezongen met de strekking dat de aanwezigen hopen dat de gemeente samen met de bewoners blijft staan voor meerijden over 't Merk.
Na afloop werd er nog een lied gezongen met de strekking dat de aanwezigen hopen dat de gemeente samen met de bewoners blijft staan voor meerijden over 't Merk.

'Post dreigt met laten verdwijnen lijn 320'

Algemeen

BLARICUM - "Mevrouw Post dreigt met het laten verdwijnen van lijn 320", vertelde de Blaricumse wethouder Liesbeth Boersen gisteren de aanwezigen op een informatieavond over het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Hiermee wilde zij schetsen welke druk de provincie uitoefent op de gemeente om vooral toch mee te werken aan het HOV. "Volgens Post is de 320 ook een HOV-lijn en als we dus niet mee willen werken aan het HOV wil zij deze lijn opheffen."

Niet zwichten
Toch wil de wethouder samen met de raad niet zwichten voor die druk, want de gemeente zet wel in op HOV, maar niet over een vrije busbaan en met als keuze een meerijvariant over 't Merk.

Dat is eigenlijk wat de meeste aanwezigen in de raadszaal van het BEL kantoor ook wilden, maar daar niet meer zo zeker van waren. Lang was het namelijk stil rond de ontwikkelingen van het HOV en in de krant was wel het een en ander te lezen over de ontwikkelingen, onder andere in buurgemeente Huizen.

Zorgen
Zowel de wethouder als de aanwezige vertegenwoordiger van de projectgroep HOV in 't Gooi begrepen wel dat de inwoners zich zorgen maken.

"Ik had ze graag meer willen vertellen, maar de provincie wilde het laatste rapport per se geheim houden in de zomer, dus ik kon ook niets zeggen", aldus Boersen.

Arend van Dijk van HOV in 't Gooi meldde dat men zich zo gericht had op het gedeelte in Hilversum en Laren waarvoor het inpassingsplan vanaf vandaag ter inzage ligt, dat zij wellicht de behoefte van de Blaricumse inwoners over het hoofd hadden gezien.

Hilversum
De provincie gaat dan ook gewoon door en als alles volgens plan verloopt, zal het HOV in Hilversum in 2019 kunnen gaan rijden daar, als ook de nieuwe concessie voor het Openbaar Vervoer wordt aanbesteed.

Hoe het af gaat lopen in Blaricum, daar kon de wethouder nog geen zinnig woord over zeggen. Boersen: "We zijn nu in overleg met de provincie om te kijken onder welke voorwaarden we eventueel aan mogen schuiven bij de stuurgroep."

Meepraten
Hierin zitten alle gemeenten en de provincie die wel instemden met het HOV-voorstel van de provincie. "Dan kunnen we in ieder geval meepraten en krijgen we zelf ook meer informatie."

De raad en de wethouder zullen alle argumenten en voorstellen die de afgelopen jaren voorbij zijn gekomen nog eens goed bekijken en meenemen als zij eventueel weer een besluit gaan nemen over het HOV.

Goed gevoel
"Ik heb een goed gevoel aan de avond overgehouden", zei Boersen na afloop. Ze voelde zich gesteund door de aanwezigen in het standpunt van de gemeente. Ook de bewonersgroep die zelf al een tweetal goedbezochte informatieavonden verzorgde ging weg met goede hoop. "Maar het blijft afwachten wat er gebeurt."

Uit de krant