'Ridder' Piet de Koning en burgemeester Geke Faber voor een vol Zaantheater. Foto: Bert Homburg
'Ridder' Piet de Koning en burgemeester Geke Faber voor een vol Zaantheater. Foto: Bert Homburg

Koninklijke onderscheiding voor Piet de Koning

Algemeen

LAREN - Piet de Koning uit Laren heeft bij zijn afscheid als directeur van het Zaantheater van burgemeester Geke Faber een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wethouder Tijmen Smit van Cultuur was in het theater aanwezig en is trots op de inwoner van Laren. "Hij heeft een heldere visie op de theaterwereld en heeft dit ingezet om van het Zaantheater een van de beste theaters in Nederland te maken."

Plannen
De Koning begon 27 jaar geleden als directeur van het toenmalige theater De Speeldoos, in feite de aula van het Zaanlands Lyceum. Dit viel samen met de eerste plannen voor de bouw van een nieuw, volwaardig theater in Zaanstad.

Het duurde nog tien jaar voor dat theater, het Zaantheater, door koningin Beatrix werd geopend. De totstandkoming is mede te danken aan een vasthoudende en succesvolle lobby van de Laarder.

Prijzen
Het theater viel regelmatig in de prijzen. In 2012 werd het door ANWB-jeugdleden uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke theater van Nederland en in 2014 won het de Gouden Struis, de theatermarketingprijs.

In 2015 kwam het theater in een enquête van de Volkskrant uit de bus als het favoriete theater van artiesten die met name de gastvrijheid van De Koning en zijn team roemden.

Genomineerd
Absoluut hoogtepunt was de verkiezing tot Beste Theater van Nederland in 2013. Overigens is het theater ook dit jaar weer genomineerd voor deze prijs.

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant